A-9-scaled

Ovo su hrabre njuške, potražni psi koji riskiraju sve kako bi spasili čovjeka

GREEN_300_listici_sredina

Njih 10 otišlo je u Tursku

Potresi katastrofalnih razmjera ujedinili su svijet u pomoći Turskoj i Siriji. Hrvatska je poslala 40 spasitelja i 10 potražnih pasa, čije je uloga na ovakvim terenima apsolutno neprocjenjiva.

Odlazak na teren u Tursku za Gizma bi mogao biti posljednji prije odlaska u mirovinu. Devet je godina služio kao potražni pas, kao dio srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Iza sebe ima nekoliko zahtjevnih potraga, naime, Gizmo je bio u Albaniji nakon potresa, ali i na petrinjskom području prije dvije godine.

U Tursku je krenuo sa svojom vodičicom Nikom Markoć, a dio je tima od 10 potražnih pasa i 40 spasitelja koje je Hrvatska poslala u pomoć nakon katastrofalnih potresa u Siriji i Turskoj.

“Psi su apsolutno nezamjenjivi u svim potražnim misijama, mijenjaju stotine ljudi u takvim situacijama i pri dolasku na ruševinu lociraju točna mjesta gdje se treba kopati, gdje ima ljudi“, kazala je Gizmova vodičica Nika.

Nezamjenjivi u potragama 

Uloga potražnih pasa može biti presudna na ovakvih terenima. Njihova je zadaća, kada dođu na ruševinu, da prvi nađu točne izvore mirisa unutar same ruševine. Za to su obučavani praktički cijeli život, Gizmo još od kada je bio štene. Naučen je kretati se po opasnim i nepristupačnim područjima, osjetila su mu izrazito razvijena, a disciplina je uvijek na maksimalnoj razini.

Iako bi netko mogao pomisliti kako su potražni psi isključivo čistokrvni ili oni koji pobjeđuju na svjetskim izložbama i natjecanjima, to nije tako. Četveronožni heroji su i mješanci, važno je samo da su predani svom poslu i disciplinirani. Tijekom cijelog svog života treniraju praktički svaki dan, a kako bi se zvali potražnim psima moraju proći nekoliko složenih ispita, ali i pokazati koliko su povezani sa svojim vodičem, što može biti ključno za uspješno spašavanje.

Biti vlasnik potražnog psa je način života. S njim treba redovito raditi, nagraditi ga kada uspješno odradi vježbu, ali i biti spreman ostaviti sve kako bi pohitao u pomoć onima kojima je najpotrebnije.

Vježbaju i u dubokom snijegu 

Uz Gizma i spasilačku ekipu iz Civilne zaštite, i timovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) stavili su se na raspolaganje za pomoć.

”Putem Ravnateljstva Civilne zaštite kao dio kapaciteta Republike Hrvatske ispred HGSS-a ponuđeni su resursi u vidu potražnih K9 timova, medicinara i “Rapid Response Team UAS (RRTUAS)”, objavio je HGSS.

Njihovi potražni K9 timovi nedavno su imali trening na Platku za potencijalno traženje unesrećenih u lavinama. To dodatno pokazuje razinu edukacije koju ovi psi prolaze. Obučeni su za svaki oblik katastrofe, od lavina pa sve do potresa i potrage u ruševinama.

“Glavna im je misija naći izvor mirisa, za što niti jedan uređaj do sada nije stvoren“, rekla je Gizmova vodičica Nika.

PHOTOS BY: HGSS / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.