5-810x810

Kad zagusti, oni vas spašavaju: Pogledajte kako izgleda trening hrvatskih potražnih pasa

GREEN_300_listici_sredina

Iskoristili su snježne uvjete na Platku za trening

Potražni psi na svakom terenu odrađuju vrhunski posao nesebično pomažući unesrećenima. Prvi put se u HGSS-u pojavljuju za vrijeme Domovinskog rata, a od tada ih redovito treniraju i obučavaju. Ovako izgleda jedan trening K9 odjela.

Zimski uvjeti i velika količina snijeg na Platku osigurali su ekipi iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) odlično mjesto za trening za njihove potražne timove. Proteklog su tjedna ondje vježbali traženje i spašavanje unesrećenih kao pripremu za potencijalno traženje u lavinama.

Psima je u zimskim uvjetima znatno otežan rad jer se moraju kretati kroz duboki snijeg, no unatoč tome, većina pasa je nakon dva dana treninga uspješno odrađivala posao.

“Traženje u lavinama znatno se razlikuje od traženja u šumama, tako da su potražni timovi morali imati i adekvatnu opremu za rad u zimskim uvjetima. Kao i na svakom treningu do sad, timovi su bili podijeljeni u grupe ovisno o dobi i iskustva psa”, objavili su iz HGSS-a.

Uspješno su dolazili do markiranata koje su HGSS-ovci sakrili pod snijegom, psi su ih otkopavali i označavali lajanjem. Sudjelovalo je 36 timova, od kojih je 23 već licencirano, dok ih je 13 u obuci.

Psi moraju proći dugogodišnje školovanje kako bi postali licencirani potražni psi. S napunjenih godinu i pol dana mogu pristupiti licenciranju koje traje cijeli dan, a  uvjet je prethodno položen ispit poslušnosti i socijalizacije.

Oni su pomoć HGSS-ovim još za vrijeme Domovinskog rata. Naime, tada je HGSS spasio jednog pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na području Mosora. Vojna snaga željela se odužiti nekom korisnom akcijom, a kako je većina pripadnika bila s područja Walesa, iskoristili su priliku da 1998. godine dovedu dva vrhunska potražna psa koji su postali prvi službeni psi HGSS-a.

“U održavanju prvih tečaja su nam pomagali upravo kolege iz Walesa. Nakon toga su se tečajevi redali diljem cijele Hrvatske, s ciljem da se sve stanice HGSS-a upoznaju s ovom tehnikom traganja”, poručili su iz HGSS-a.

PHOTOS BY: HGSS, Jakov Kalajzić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.