02_The_Clever_Treefrog_10__scaled_512 (1)

Ovo je prva zgrada koju pokreću alge i nalazi se u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Novi načini gradnje

Sve se više inženjera u gradnji okreće ka alternativnim materijalima kao i smišljanjima kako izgraditi kuću ili zgradu koja u potpunosti koristi obnovljive izvore energije. Jedna takva koristi alge i nalazi se u Hamburgu.

Do sad ste vjerojatno čuli o raznim zgradama u svijetu koje su izrađene od alternativnih i održivih materijala poput drva, konoplje, recikliranih plastičnih boca, gline i mnogih drugih, no za zgradu koju pokreću alge sigurno niste. Međutim, ona postoji i nalazi se u Hamburgu. Riječ je o bio-adaptivnoj fasadi, prvoj takve vrste u svijetu koja koristi žive mikroalge koje rastu u staklenim rešetkama za stvaranje obnovljive energije i istovremeno osiguravanje hlada. Alge se kontinuirano opskrbljuju tekućim hranjivim tvarima i ugljičnim dioksidom putem vodenog kruga koji prolazi kroz fasadu. Fotosintezom se stvara biomasa koja se koristi kao bioplin za grijanje.

Fasada također apsorbira toplinu od sunca kako bi zagrijala spremnik tople vode u zgradi, dok sunčano vrijeme potiče rast algi kako bi se osiguralo više hlada za stanare zgrade. “Upotreba biokemijskih procesa za adaptivno sjenčanje je stvarno inovativno i održivo rješenje, stoga je sjajno vidjeti kako se testira u stvarnom životu”, rekao je za strane medije Jan Wurm, voditelj istraživanja u inženjerskoj tvrtki “Arup”. “Osim što stvara obnovljivu energiju i osigurava hlad kako bi unutrašnjost zgrade bila hladnija tijekom sunčanih dana, ona također stvara vizualno zanimljiv izgled koji će se svidjeti vlasnicima zgrada”, dodao je. Ova zgrada prvi je put prije nekoliko godina predstavljena na jednoj europskoj izložbi, s nadom kako će alge postati također jedna od alternativnih opcija u projektiranju stambenih i poslovnih zgrada. 

PHOTOS BY: splittwerk.at, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.