john-fornander-y3_AHHrxUBY-unsplash

Bez straha se možete odlučiti na gradnju montažne kuće. Evo zašto…

GREEN_300_listici_sredina

I.B.

Sve poželjniji oblik gradnje

Danas, s toliko mnogo mogućnosti za gradnju, teško je odabrati koja je prava za vas. Dok provodite istraživanje o svom budućem domu, njegovoj izgradnji, dok se pitate klasična gradnja ili montažna kuća, dok u google upisujete i pokušavate saznate sve o značenju riječi niskoenergetska montažna kuća, pokušat ćemo vam odgovoriti i dati nekoliko razloga zašto se danas bez ikakvog straha možete odlučiti za montažnu kuću.

Prije svega, ako se odlučite graditi montažnu kuću, skratit ćete si muke dugotrajne izgradnje. Nakon što pripremite svu potrebnu dokumentaciju i dobijete potrebnu građevinsku dozvolu, u roku od dva mjeseca možete polako useljavati u vaš novi, niskoenergetski montažni dom. S klasičnom gradnjom to je u potpunosti nezamislivo. Koliko su baka i djedova krenuli zidati kuću koju su onda nastavili dovršavati njihovi unuci i praunuci?

Konstrukcija niskoenergetskih montažnih kuća, onih najboljih i najkvalitetnijih, je lamelirano drvo. Takva građa od lameliranog drveta najbolje je što je trenutno dostupno na tržištu iz nekoliko razloga. Lamelirano drvo ima veće mehaničke karakteristike (čvrstoće i modul elastičnosti), stabilne dimenzije (drvo se ne vitoperi i ne puca), veće poprečne presjeke i dužine nego piljeno drvo te drvo ima vlažnost do 15% što je sukladno propisu za drvene konstrukcije (prema propisu za drvene konstrukcije maksimalna dopuštena vlažnost drva koja se ugrađuje u konstrukciju je 20 %).

Drvo je jedan od najstarijih građevinskih materijala, a funkcionalne mogućnosti koje pružaju konstrukcije od lameliranog drva takve su da slobodno možemo reći kako drvo kao tradicionalan materijal pruža mogućnosti novih graditeljskih izazova čime se nameće kao jedan od građevnih materijala budućnosti. Lamelirano drvo svakako zaslužuje naziv plemenitog materijala.

Lamelirano drvo je građevinski materijal dobiven od tankih drvenih elemenata podjednake širine (dasaka) postavljenih jedan preko drugog, slijepljenih u međusobnim spojnim ravninama određenim vrstama ljepila pod određenim uvjetima praktično neograničenih dimenzija poprečnog presjeka i dužine. Izrada elemenata je strogo kontrolirani tehnološki postupak.

Kada odabirete proizvođača, a ako zaista želite visoku razinu održivosti, mislite i na činjenicu čime se vaša kuća izolira. Isocell celuloza prirodan je material koji se može pronaći i na našem tržištu. Riječ je o primjesi borove soli. Zimi djeluje poput kaputa na vašoj kući, a ljeti poput klime. Isocell štiti vaš dom od nametnika, djeluje kao zvučna izolacija, ekološki je prihvatljiv i najbolji izbor kada je u pitanju gorivost materijala prema svim trenutno dostupnim istraživanjima. Niskoenergetske montažne kuće možete prilagoditi vašim željama, a jednako su otporne na sve vremenske uvijete, prilike i neprilike poput kuća klasične gradnje. Tehnologija je daleko otišla naprijed.

Kvaliteta i brzina gradnje dvije su ključne stvari koje niskoenergetske montažne kuće stavljaju na sam vrh izbora stanovanja sve većeg broja ljudi i u Hrvatskoj. Naravno, kod niskoenergetskih montažnih kuća izbjegnite dimnjak – to je tehnologija koja nije nimalo ekološki prihvatljiva i koja se napušta. Odaberite radije dizalicu topline i budite maksimalno održivi.

Švedska je odavno dom niskoenergetske montažne gradnje. Tako je primjerice gradska vijećnica grada Vaxyo izgrađena je od drva, a donesena je i odluka da sva novogradnja bude od drva. U Hrvatskoj djeluje nekoliko proizvođača niskoenergetskih montažnih kuća od kojih prednjače Partas, Domus Plus i Domprojekt .
Promjene kreću od naših svakodevnih izbora, pa ako ste u potrazi za novim domom – birajte ono što će manje štetiti okolišu i našem jedinom, zajedničkom domu kojeg imamo – Zemlji.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.