Image: 11911426, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih biljaka na našem području, a raste posvuda

GREEN_300_listici_sredina

Posebno česta u Podravini

Iako se nekad davno koristila u narodnoj medicini, biljka čemerika jedna je od najsmrtonosnijih na našem području. Naime, samo jedan gram suhe biljke može izazvati smrt.

U Hrvatskoj raste crna, gorska i bijela čemerika, a karakterizira ju gorak i oštar okus. Njezina stabljika naraste i do jedan i pol metar, a prepoznati ju možete po debelim listovima koji su izrezbareni uzduž i bez peteljki.

Poprilično je rasprostranjena, ali najčešće ju možete sresti u vlažnim planinskim livadama te uz obalu rijeke Drave, posebno u Legradu, navodi Podravski list.

Simptomi trovanja 

Problem kod čemerike je činjenica da ju ljudi često znaju ubrati dok je još mala, misleći da je riječ o medvjeđem luku. Osim toga, postoji i mogućnost da ju se zamjeni s ljekovitom lincurom budući da imaju poprilično slične listove što u konačnici dovodi do trovanja ljudi.

U proljeće je otrovnost čemerike znatno veća nego ljeti kada cvate od lipnja do kolovoza.

Otrujete li se čemerikom najbolje ćete to prepoznati po bolovima u želudcu i ispod prsne kosti, vrtoglavici, povraćanju, padu krvnog tlaka i usporenom srčanom ritmu. Savjetuje se izazvati povraćanje te iskoristiti medicinski ugljen, ali se i čim prije javiti liječniku.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Wikipedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.