U Hrvatskoj raste crna, gorska i bijela čemerika, a karakterizira ju gorak i oštar okus. Njezina stabljika naraste i do jedan i pol metar, a prepoznati ju možete po debelim listovima koji su izrezbareni uzduž i bez peteljki.
Poprilično je rasprostranjena, ali najčešće ju možete sresti u vlažnim planinskim livadama te uz obalu rijeke Drave, posebno u Legradu, navodi Podravski list.
Simptomi trovanja
Problem kod čemerike je činjenica da ju ljudi često znaju ubrati dok je još mala, misleći da je riječ o medvjeđem luku. Osim toga, postoji i mogućnost da ju se zamjeni s ljekovitom lincurom budući da imaju poprilično slične listove što u konačnici dovodi do trovanja ljudi.
U proljeće je otrovnost čemerike znatno veća nego ljeti kada cvate od lipnja do kolovoza.
Otrujete li se čemerikom najbolje ćete to prepoznati po bolovima u želudcu i ispod prsne kosti, vrtoglavici, povraćanju, padu krvnog tlaka i usporenom srčanom ritmu. Savjetuje se izazvati povraćanje te iskoristiti medicinski ugljen, ali se i čim prije javiti liječniku.