andreas-dress-FjyVzI8e2XE-unsplash

Ovo je deset najpogodnijih gradova u svijetu za vožnju bicikala u 2022., a evo i gdje se najviše kradu

GREEN_300_listici_sredina

Dominacija europskih gradova

Ako ste se ikad pitali koji su to gradovi u svijetu najpogodniji za bicikliranje, čini se kako ne morate pretjrano van Europe jer upravo europski gradovi dominiraju ovogodišnjim popisom na čijem se prvom mjestu smjestio nizozemski grad Utrecht.

Prema Globalnom biciklističkom indeksu 2022., većina od 10 najboljih gradova bila je u Europi, a popisom dominiraju Njemačka i Nizozemska. Naime, prošlog je tjedna jedna velika europska osiguravateljska tvrtka, objavila svoj Globalni indeks bicikala 2022. godine označavajući gradove na svijetu koji su najpogodniji za biciklizam. Studija je promatrala 90 gradova i uzela u obzir više čimbenika, poput vremena, količine biciklista, kao i krađe bicikala i komunalne infrastrukture. Istraživači su tako procijenili da je Utrecht grad koji je najprijateljskiji prema biciklistima na svijetu, a mnogim prvim pozicijama u indeksu dominiraju europski gradovi, posebno oni u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Na temelju indeksa, Utrecht u Nizozemskoj je grad koji je najpogodniji za biciklizam, s ukupnom ocjenom od 77,84, što je znatno iznad konkurencije. Neki od pokazatelja korištenih za izračun ukupnog rezultata uključivali su činjenicu da je od svih ispitanih gradova Utrecht imao najveći ukupni broj biciklista (51%). U isto vrijeme, grad je imao veliki broj dana pogodnih za vožnju biciklom, dakle dana koji nemaju puno oborina ili ekstremnih vremenskih nepogoda. Osim toga, grad ima mnogo kvalitetne infrastrukture, kao i ulaganja u infrastrukturu, kako bi biciklizam bio još privlačniji. Međutim, nažalost, zbog većeg broja biciklista, grad također ima visoku ocjenu smrtnosti u nesrećama i ocjenu krađe bicikala. Prema indeksu, na 100.000 biciklista dolazi 1,94 smrtnih slučajeva i 78,99 krađa bicikala na 100.000 biciklista.

Međutim, unatoč ovim relativno visokim stopama, Utrecht je daleko od glavnog kandidata za mjesto najopasnijeg grada za bicikliste. Ova nepopularna titula pripada Johannesburgu u Južnoj Africi, gdje je stopa smrtnosti 7,43, unatoč tome što samo 0,20% stanovnika koristi bicikle. Što se tiče krađa bicikala, najgori je Singapur, gdje ima 100,00 krađa bicikala na 100.000 stanovnika, unatoč tome što samo 1% stanovništva prijavljuje redovitu vožnju biciklom.

Većina od 10 gradova u svijetu koji su najpogodniji za biciklizam nalaze se u Europi, uz značajnu iznimku kineskog Hangzhoua. Evo popisa 10 najboljih:

Utrecht, Nizozemska

Munster, Njemačka

Antwerpen, Belgija

Kopenhagen, Danska

Amsterdam, Nizozemska

Malmo, Švedska

Hangzhou, Kina

Bern, Švicarska

Bremen, Njemačka 

Hannover, Njemačka

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.