196b83cdf31b31db0fb7043aeb16ff83

Ovi jednostavni trikovi produžit će vijek trajanja buketa i više od 10 dana!

GREEN_300_listici_sredina

Neka vam što dulje uveseljava dom

Kad već niste odoljeli rezanom cvijeću za Valentinovo, onda sada pokušajte da vam ono što duže bude svježe i uveseljava vaš interijer. Donosimo jednostavne trikove kako cvjetnom aranžmanu produžiti vijek trajanja i do desetak dana.

Iako smo na sam dan Valentinova pisali o biljkama koje su puno bolja solucija od kupnje buketa, odnosno rezanog cvijeća, ne možemo prikriti činjenicu da su jučer prodane ogromne količine cvjetnih aranžmana. Svjedočili smo redovima ispred kvartovskih cvjećarna do dugo u noć, a rijetki su oni koji su sinoć iz njih izlazili s biljkama u teglicama. Jedino što sad vlasnice ili vlasnici buketa mogu je pobrinuti se da ga u svom domu zadrže što duže, da ono potraje što više dana prije nego li potpuno uvene.

Svaki segment je važan

Ono što je jasno najbitnije je da što prije dobije “prvu pomoć” u vidu vaze, staklenke i vode. No, i pravilno stavljanje cvijeća u vodu ima svoja pravila. Prije svega pripazite da u vodi nije potopljeno lišće jer stvara bakterijske naslage koje mogu spriječiti putovanje vode stabljikom i hidratizaciju biljke. Osim toga, neka voda ne bude ledena, dapače, poželjno je da ona bude mlaka, a neki cvjećari tvrde da je poželjno ruže na nekoliko sekunda oprati vrelom vodom.

Da je svaki segment važan, svjedoči i činjenica da u ovom slučaju morate biti oprezni sa suncem, odnosno pripazite da buket nije direktno na izvoru sunčeve svjetlosti, jer mu to neće produljiti trajnost, nego, naprotiv, skratiti. Također, pazite da ne stavljate cvijeće u blizinu izvora grijanja, hlađenja ili klima-uređaja. Pobrinite se da pored vašeg buketa ne stoji nikakvo voće, jer se rezano cvijeće i voće (osim limuna) ne vole. U nekim fazama sazrijevanja voće proizvodi etilen koji šteti cvijeću i uzrokuje brže sušenje. No, polovica stisnutog limuna produžit će vijek trajanja buketu i do tjedan dana.

Šibice, novčići, šećer, a možda i… votka?

Za kocku šećera u cvijeću možda ste već čuli, no mnogi će se iznenaditi, ali šibica ubačena u vazu s glavom prema gore, oživjet će vaš buket i produžiti mu vijek koji dan. Naime, ispušteni sumpor oživjet će rezano cvijeće. Jednaka je stvar i s ubačenim novčićem, koji će ispustiti kiselinu koja čini dobro rezanom cvijeću. I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela, u vodu u koju ste stavili svoj buket, možete dodati nekoliko kapi votke, koja vam je sigurno negdje ostala od romantične večere jer time će vaš buket trajati i do desetak dana duže. Ako kod kuće nemate votke, dobro će poslužiti i soda bikarbona, kao i izmrvljen aspirin koji snižava ph vode i tako smanjuje stvaranje bakterija. 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.