R11D3X Scotmid Launch Reverse Vending Machine Initiative    Community retailer Scotmid Co-operative have unveiled their first-ever reverse vending machine to

Ovdje za recikliranje boca možete dobiti besplatnu kartu za putovanje!

GREEN_300_listici_sredina

Odlična ideja

Glavni grad Italije suočava se s velikim problemima oko odlaganja otpada, stoga je ova inicijativa za postavljanje strojeva za povratnu ambalažu na metro stanice došla u pravo vrijeme.

Talijani su osmislili novi način kako potaknuti građane na recikliranje boca. Na nekoliko metro stanica u Rimu postavili su strojeve za povratnu amabalažu. Tako za svaku recikliranu bocu država nudi popust od pet centi za cijenu sljedećeg putovanja. Taj se popust može koristiti za kupnju karata za metro ili autobus putem aplikacija poput TabNet i MyCicero.

Ovaj su projekt testirali na tri različite postaje u Rimu, a podatci pokazuju da je to rezultiralo s više od 350.000 recikliranih boca od srpnja. To je omogućilo provedbu inicijative i na drugim stanicama. Za svakoga tko prikupi 30 boca, država nudi i besplatnu kartu za metro ili autobus u iznosu od 1,50 eura. Riječ je o projektu koji je trebao biti hitan odgovor na sve više plastičnog otpada u glavnog gradu Italije.

Čak 188 litara po osobi 

Odlagalište je zatvoreno zajedno s druga dva postrojenja za zbrinjavanje otpada, a izvođači radova izjavili su da više nema prostora za odlaganje čak polovine gradskog smeća. Dakle, inicijativa je stigla u savršeno vrijeme.

Naime, procjenjuje se da Talijani piju više flaširane vode nego druge europske nacije, čak 188 litara po osobi, što svakako otežava borbu s otpadom. Gradonačelnica Rima, Virginia Raggi, pozdravila je inicijativu. Istaknula je da je njihov glavni grad bio je prvi u Europi koji je promovirao takav ekološki prihvatljiv program.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.