emma-fabbri-E3YXPcOkhHU-unsplash

Italija je zaštitu okoliša uvrstila u svoj Ustav!

GREEN_300_listici_sredina

Bella Italia!

Zaštita okoliša uskoro će biti dio talijanskog Ustava zahvaljujući novom zakonu, odobrenom u utorak.

Prema pisanju Reutersa, talijanski parlament odobrio je u utorak zakon kojim je zaštita okoliša postala dio Ustava na glasanju koje su političari i aktivisti pohvalili kao značajnim za budućnost zemlje. Zakon kaže da država mora čuvati okoliš, biološku raznolikost i ekosustav “u interesu budućih generacija” te ističe da niti jedna privatna financijska inicijativa ne smije štetiti zdravlju ili okolišu. Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nazvao je prijedlog zakona “bitnim korakom” za Italiju, jer Rim pokušava prikupiti zelena ulaganja za transformaciju gospodarstva u okviru Fonda  za oporavak EU-a nakon pandemije koronavirusa. “Mislim da je ovo jako važan dan”, stoji u njegovoj izjavi.

Nije još uvijek jasno kakve će biti sudske posljedice novog zakona. Talijanska podružnica Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF) priopćila je kako sada očekuje da će parlament prilagoditi postojeće zakonodavstvo o pitanjima okoliša. “Konačno, zaštita okoliša postala je temeljno načelo republike, koje budućem zakonodavstvo mora biti inspiracija, a prošlo zakonodavstvo potaknuti na prilagodbu”, rekla je predsjednica talijanskog WWF-a Donatella Bianchi u priopćenju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.