usisavač
usisavač

Ovaj usisavač odvaja mikroplastiku od pijeska na pješčanim plažama

GREEN_300_listici_sredina

Inovacija

Osim što je toksična i nerazgradiva, problem s mikroplastikom na plažama je taj što nije lako pokupiti sve male komadiće koji su zakopani pod pijeskom.

Hoola One je inovativni uređaj koji razdvaja mikroplastiku od pijeska na pješčanim plažama. Revolucionarnu konstrukciju osmislilo je prije nekoliko godina 12 studenata strojarstva s Sveučilišta u Sherbrookeu u Kanadi.

Hoola One bio je njihov završni projekat na fakultetu, ali nisu mogli ni zamisliti da će njihov izum jednom doći i do komercijalne upotrebe, piše portal Surfer Today.

Sve je započelo oko 2017. godine kada je jedan od studenata vidio probleme uzrokovane mikroplastikom na Kamilo Pointu na Havajima i odlučio je izgraditi stroj koji bi mogao čistiti plaže.

Kamilo Point na jedno je od mjesta na planetu koja su najpogođenija velikom količinom plastike koja se taloži na obali.

Kanadski studenti su kontaktirali organizaciju Hawaii Wildlife Fund (HWF), koja provodi čišćenje plaža u arhipelagu, koja je odmah pozdravila inicijativu.

Osim što je toksična i nerazgradiva, problem s mikroplastikom je taj što nije lako pokupiti sve male komadiće koji su zakopani pod pijeskom.

“Proveli smo istraživanje i shvatili da ne postoje strojevi koji su sposobni obavljati ovakav posao”, objašnjava Samuel Duval, suosnivač Hoola Onea, koji je odlučio krenuti u akciju, a prvi prototip je testirao upravo na plaži Kamilo.

Testiranje je trajalo dva tjedna, a u tome su periodu prikupljena 104 kilograma plastike.

Proizvod se pokazao kao učinkovit i iz startupa su, u suradnji s brojnim eko organizacijama, krenuli u akcije čišćenja i masovniju proizvodnju usisavača. Njega se danas može kupiti u više varijanti; većoj, manjoj, pa čak i u formatu ruksaka.

PHOTOS BY: Hoola One / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.