Aerial view of Centre of Koprivnica town in Croatia

Ovaj naš grad proglašen je hrvatskim Kopenhagenom

GREEN_300_listici_sredina

Savršen primjer održivosti

Svečano proglašenje najboljih gradova i mjesta u Hrvatskoj za 2023. godinu potvrdilo je izvanredne primjere uspjeha naših, često neprimjetnih, gradova diljem zemlje.

Vukovar je drugu godinu zaredom osvojio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje, prepoznajući ulaganje u obitelj, djecu i mlade. Rab se ponosi dvostrukim trijumfom kao najbolji mali grad za život i najbolji mali grad za gospodarstvo, dok je Dubrovnik povratio titule najboljeg velikog grada za život i najpametnijeg grada u zemlji.

Međutim, posebna čast pripala je Koprivnici, koja je ponovno proglašena “Hrvatskim Kopenhagenom”. Njezina disciplinirana praksa razdvajanja otpada, proizvodnja visokokvalitetnog komposta od biootpada te održivo gospodarenje resursima čine je pravim liderom u očuvanju okoliša. Koprivnica nije samo primjer u gospodarenju otpadom, već i izvor inspiracije za ostale gradove.
Gospodarenje otpadom
Osim što je najbolji Eco City, Koprivnica je također apsolutni domaći lider u recikliranju biootpada. Grad proizvodi visokokvalitetni kompost od prikupljenog biootpada u samo osam tjedana, a ovaj organski gnoj koristi se za gnojenje okućnica, polja i cvjetnjaka u gradu, čineći Koprivnicu svijetlim primjerom u održivom gospodarenju resursima.

Ove pobjedničke titule ne samo da slave veliki trud svih gradova u Hrvatskoj – na svim područjima, sve češće potiču i na daljnje napore u očuvanju okoliša koje postaje veliki imperativ u društvu.
 Nadamo se da će ovi primjeri poslužiti kao poticaj drugim gradovima da usvoje slične prakse i doprinesu stvaranju održivije budućnosti za sve nas, baš kao što to Koprivnica čini već godinama.

 

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.