john-towner-Hf4Ap1-ef40-unsplash

Airbnb lansirao ekološki plan vrijedan milijun eura za domaćine u Francuskoj

GREEN_300_listici_sredina

Pomoć u smanjenju troškova

Airbnb se udružio s Effyjem, stručnjakom za ekološki prihvatljivu obnovu, kako bi pomogao francuskim iznajmljivačima da postanu "eco-friendly".

Velikodušna ponuda za iznajmljivače dolazi nakon što je vlada u Francuskoj pozvala ljude da smanje potrošnju energije renoviranjem svojih nekretnina kako bi bile ekološki prihvatljivije. Sredstva su namijenjena kao pomoć Airbnb domaćinima da naprave održivu obnovu svojih stanova za iznajmljivanje, što je francuska vlada nazvala “win-win” situacijom. Airbnb je spreman ponuditi domaćinima u Francuskoj do 2200 eura kao dio milijun eura vrijednog plana za pomoć pri renoviranju stanova za iznajmljivanje kako bi bili ekološki prihvatljiviji. Takve obnove mogu uključivati izolaciju nekretnine ili ugradnju klime koja troši manje električne energije. Airbnb je rekao da inicijativa “nastoji dugoročno smanjiti emisije ugljika i uštedjeti na računima za energiju”.

Prema procjenama nacionalne skupine za energetsku obnovu, L’Observatoire national de la rénovation énergétique, više od sedam milijuna domova sada se smatra “toplinskim sitima”, odnosno da iz njih curi energija. U istraživanju provedenom u rujnu 2022., Airbnb je otkrio da 60% njegovih domaćina ne renovira redovito svoje nekretnine zbog financijskih troškova. Gotovo 20% reklo je da smatraju da nemaju dovoljno informacija o ovoj temi, dok je 44% vlasnika reklo da nisu upoznati s postojećom dostupnom financijskom pomoći.

Iznos koji nudi Airbnb može se također nadodati pomoći koju je vlada već osigurala za slične obnove. Ovaj pothvat Airbnba pozdravila je i ministrica ekologije Agnès Pannier-Runacher rekavši: “Airbnb i Effy omogućuju brže ekološke renovacije nekretnina u Francuskoj, istovremeno smanjujući račune za energiju i ugljični otisak iznajmljivača. To je partnerstvo u kojem svi pobjeđuju i koje bi trebalo inspirirati druge”.

U sklopu ovog plana, svaki kvalificirani domaćin može dobiti između 1000 i 2200 eura maksimalno odbijenih od svog računa za renoviranje. To je ograničeno na jednu potporu po prihvatljivom domaćinu, a tvrtka Effy će surađivati s domaćinima tijekom njihovog projekta obnove od početka do kraja. Uvjete za ovu ponudu ispunjavaju nekretnine koje se nalaze u kontinentalnoj Francuskoj (isključujući Korziku) i iznajmljene su na Airbnbu. Moraju također ispunjavati uvjete za posebnu ponudu u sklopu partnerstva s tvrtkom Effy poput onih da je nekretnina objavljena na Airbnbu prije 3. listopada 2022. godine, da je imala najmanje dva boravka između 3. listopada 2021. i 2. listopada 2022.godine i da se i dalje objavljuje na Airbnbu kada se obrazac potvrdi na web stranici Effy. Zainteresirani domaćini trebaju popuniti anketu kako bi dobili inicijalnu procjenu cijene radova i pomoći na koju mogu ostvariti pravo. Zatim će ih savjetnik kontaktirati telefonom kako bi detaljnije razgovarali o njihovom projektu, dostupnim ponudama i pomoći za koju bi mogli imati pravo, a taj cijeli proces je besplatan. Potpore će i dalje biti dostupne dok se ne dosegne ograničenje od 1 milijun eura.

Airbnb je inače relativno kontroverzan u Francuskoj. Dok je Pariz jedan od najpopularnijih svjetskih gradova za iznajmljivanje na ovoj platformi, nekretnine u glavnom gradu mogu se iznajmiti samo na najviše 120 dana godišnje. Slično tome, druga područja koja privlače puno turista, poput Bretanje, redovito zauzimaju oštre stavove protiv platforme za iznajmljivanje (i drugih njoj sličnih), jer vlasti tvrde da podiže cijene kuća, tjera lokalno stanovništvo i dominira regionalnom scenom nekretnina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.