vinkovci naslovna

Ovaj grad na istoku Hrvatske uspješno ide prema zelenoj tranziciji: Od kominalnog otpada proizvodit će vodik

GREEN_300_listici_sredina

Obnovljivi izvori energije

Cilj Europske Unije je do 2050. godine postupno iz upotrebe isključiti uporabu fosilnih goriva i prijeći na izvore obnovljive energije. Zeleni vodik daje šansu da pronađemo obnovljiv izvor za opskrbu toplinskom i električnom energijom, a Vinkovci su već zakoračili u ovome smjeru.

Prema svemu sudeći, Grad Vinkovci bit će jedan od prvih u Hrvatskoj koji će na održiv način riješiti problem gradskog komunalnog otpada. Riječ je o projektu +ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor), u koji će biti uloženo 48 milijuna eura, a trenutno je u fazi da je završena studija predizvodljivosti i da Grad čeka da bude uključen u projekt Dolina vodika kao jedinu jedinicu lokalne samouprave.

Inače projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran službeno započeo 1. rujna i trajat će šest godina, a u njemu sudjeluju Slovenija, Italija i Hrvatska s ključnim ciljem stvaranja tržišta obnovljivog vodika. Projekt će trajati šest godina tijekom kojih će se iz sve tri zemlje razviti 17 pilot-projekata za proizvodnju više od pet tisuća tona obnovljivog vodika godišnje.

komunalni otpad u Vinkovcima

Na ovaj način u Vinkovcima bi se riješio problem zbrinjavanja otpada i smanjili bi se troški odvoza za građane, a otvorila bi se mogućnost i razvoja sustava gradskog prijevoza i grijanja na vodik.

Cilj je, kako za medije objašnjava zamjenik vinkovačkog gradonačelnik Josip Romić, , “jednim udarcem” proizvesti jeftino ekološko gorivo, riješiti problem nagomilanog nerecikliranog otpada te smanjiti emisije štetnih plinova.

Iako je projekt tek u začetku, iz Vinkovaca kažu kako su učinjeni konkretni koraci u zelenoj tranziciji, odnosno prema prelasku na čistu zelenu energiju nastalu iz proizvodnje vodika, cilju prema kojem teži zelena politika EU.

PHOTOS BY: Pexels/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.