jack-white-eE23NAwmEMA-unsplash

Ovaj grad će prvi u svijetu imati električni sustav javnog prijevoza

GREEN_300_listici_sredina

Sve više ulažu i u biciklističke staze

U glavnom gradu Norveške planiraju do kraja ove godine kupiti 450 električnih autobusa i tako postati najzeleniji grad na svijetu.

Od gradova diljem svijeta koji sve više ulažu u električna vozila i javni prijevoz, glavni grad Norveške apsolutni je pobjednik. Naime, u Oslu planiraju do kraja 2023. godine uvesti kompletan javni električni transportni sustav i tom su cilju bliže nego ikada.

Iako već imaju električne vlakove, trajekte i tramvaje, Norvežani planiraju zamijeniti sve preostale dizelske autobuse s novim električnim. Kako je naveo Reuters, 450 takvih autobusa koštat će ih oko 47 milijuna dolara, što je visoka cijena, ali koja će dugoročno uštedjeti novac gradu.

“Održavanje je jeftinije, jeftinije je i za operatere električnih autobusa. Ovo je situacija u kojoj svi dobivaju”, objasnio je Sirin Stav, zamjenik gradonačelnika Osla za okoliš i promet.

Sve zbog klimatskih promjena i zdravlja 

Kao glavni razlog za uvođenje električnog javnog prijevoza Norvežani navode klimatske promjene, ali i zdravlje. Naime, prema nedavnom izvješću Ujedinjenih naroda, onečišćenje zraka najveća je prijetnja javnom zdravlju u Europi te je odgovorno za 300.000 preuranjenih smrtnih slučajeva u 2019. godini.

Broj osobnih električnih automobila već nadmašuje one na plin u Oslu, što dodatno pridonosi cilju da grad postane prvi na svijetu bez emisija do 2030. godine. No, osim električnog prijevoza, Oslo želi poboljšati pješačke i biciklističke rute kako bi stanovnici i turisti mogli istraživati grad na čišći, zeleniji način. Time se Oslo ubrzano penje na ljestvici održivih gradova svijeta i sve je bliže cilju da postane u potpunosti zelen.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.