raimond-klavins-KvVCDvD1_t0-unsplash

Zemlja nacionalnih parkova: Norveška proglašava 10 novih, a sve kako bi trećina teritorija bila zaštićena

GREEN_300_listici_sredina

Borba protiv klimatskih promjena

Kako bi bar na neki način usporili klimatske promjene, Norveška proglašava deset novih nacionalnih parkova, a sve kako bi trećina teritorija zemlje bila pod zaštitom. Na taj će način smanjiti krčenje šuma, paziti na zagađenje, kao i zabraniti gradnju što uvelike pridonosi u borbi protiv sve nemilosrdnijih klimatskih promjena.

Da je Norveška prepuna prirodnih ljepota nije nimalo nova stvar. I ovdje ne pričamo samo o fjordovima jer norveški krajolik varira od golemih planinskih lanaca i bujnih valovitih brežuljaka, do visokih vodopada i pustih ravnica. I uskoro će cijeli niz tih prekrasnih reljefa postati novi nacionalni parkovi. U pokušaju da zaštiti svoje krajolike od klimatskih promjena, Norveška planira proglasiti deset novih nacionalnih parkova duž svog zapadnog ruba. Četiri od njih bit će potpuno nova, dok će šest trenutno označenih zaštićenih područja biti nadograđeno u nacionalne parkove. 

Sve je to dio napora da se zaštiti 30 posto norveške zemlje do 2030. godine, no to obećanje nije dala samo Norveška ta koja je dala to obećanje. Preko 100 drugih zemalja reklo je da će učiniti isto u sklopu inicijative ’30×30′, koja se također odnosi na zaštitu oceana. Sve bi to moglo zvučati pomalo preambiciozno sve dok ne shvatite koliko je daleko Norveška već stigla u očuvanju i zaštiti svojih područja prirodne ljepote. Naime, ova skandinavska zemlja trenutno ima 47 nacionalnih parkova, koji pokrivaju oko 17 posto norveške zemlje, što znači da im je potrebno još 13 posto da bi postigli traženi cilj. Službeni status nacionalnog parka pružit će veću pravnu potporu borcima za očuvanje prirode, otežavajući ljudima izgradnju na zemljištu i osiguravajući da vlada ili lokalne vlasti paze na staništa i razine zagađenja. Iako  Norveška ima svojevrstan konfliktan odnos s okolišem; s jedne strane, to je neosporna svjetska prijestolnica električnih automobila, a s druge značajan dio gospodarstva zemlje dolazi od bušenja nafte u Sjevernom moru, svejedno je impresivno vidjeti kako se ovakvi napori za očuvanje provode u djelo.

Potpuno novi nacionalni parkovi koji bi se trebali uspostaviti do 2030. godine, uz odobrenje lokalnih općina, su Nacionalni park Hornelen Bremanger, Nacionalni park Masfjordfjella, Masfjorden i Alver, Nacionalni park Øystesefjella, Kvam, Samnanger i Vaksdal Sunnmøre Alpe, Ørsta, dok su područja očuvanja koja bi trebala biti unapređena u nacionalne parkove Ålfotbreen, Vestland Flekkefjord-Listastrendene, Agder Lyngsalpanske Alpe, Lynge, Balsfjord i Storfjord Oksøy-Ryvingen, Agder Sylan, Trøndelag Trollheimen, Trøndelag i Møre og Romsdal

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.