cleveland naslovna

Osvojili Guinnessov rekord i nanijeli golemu štetu okolišu: 1,5 milijuna plastičnih balona ‘palo’ je na grad

GREEN_300_listici_sredina

Zagađenje plastičnim otpadom

Osvajanje ovoga Guinnessovog rekorda nikome nije ostalo u lijepom sjećanju, a nakon 1988. ova je natjecateljska kategorija ukinuta iz sigurnosnih razloga. Davne 1986. godine u Clevelandu, u američkoj državi Ohio, istovremeno je u zrak pušteno 1,5 milijuna balona koji su 'ugušili' grad i okolicu.

Možda je našoj kulturi puštanje balona strani pojam, ali u nekim zemljama sve donedavno ova ceremonija bila lajtmotiv svake proslave – obljetnica, rođendana, praznika. Tek unatrag 10-ak godina baloni su definirani kao jedan od zagađivača okoline. Za njihovo puštanje potrebno vam je samo nekoliko trenutaka, a da bi se razgradili u prirodi, treba im nekoliko stotina godina. Ono što je zastrašujuća činjenica, za okoliš su opasni u svim fazama razgradnje, a s vremenom prelaze u mikroplastiku koja zagađuje vodu, zrak, čak ulazi i u krvotok.

Najluđe puštanje balona koje je ušlo u povijest ekoloških katastrofa

No očito ove opasnosti nisu bili svjesni u Clevelandu, u američkoj državi Ohio, 27. rujna 1986. godine, kada su gradske vlasti odlučile ući u Guinnessovu knjigu rekorda, istovremeno u zrak pustivši 1,5 milijuna balona napuhanih helijem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by welcome “ (@synchro.o)

Ono što je najzanimljivije, u pripremi ovoga “spektakularnog” događaja sudjelovalo je 2500 volontera koji su cijelo jutro punili balone helijem, a nad Clevelandom je taj dan zavladalo opće oduševljenje i zanesenost pobjedom koja je bila pred vratima.

Pobjeda se pretvorila u ekološku katastrofu

U 13:50 po lokalnom vremenu baloni su pušteni u zrak. Njih čak 1,5 milijuna. Oboren je novi svjetski rekord u istovremenom puštanju balona. Nebo nad Clevelandom prekrila je šarena plastika. Organizatori su očekivali da će se baloni ispuhati negdje u zraku te potom pasti na tlo (što nije nimalo optimistična prognoza s obzirom na toliku količinu plastike). Međutim, hladna fronta u kombinaciji s kišom uzrokovala je spuštanje balona dok su još bili napuhani.

Rekordna brojka plastičnih, napuhanih balona jednostavno je “poklopila” grad, uzrokujući prometne nesreće, zatvaranje obližnje zračne luke, manje poplave po ulicama jer je došlo do začepljenja uličnih odvoda. Golemi oblak balona spustio se i na pašnjak u okolici gdje su boravili konji, a neke od preplašenih životinja završile su s ozljedama.

Najveća tragedija dogodila se na jezeru Erie, gdje su dan ranije nestala dvojica muškaraca, a zbog gomile balona koji su plutali površinom, potraga za njima je bila otežana. Na kraju, jezero je dva dana kasnije izbacilo njihova mrtva tijela.

Nisu ostali u Guinnessovoj knjizi rekorda

Iako je Balloonfest ’86 osvojio titulu Najvećeg istovremenog puštanja balona, u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda pojavio se samo jednom, u tiskanom izdanju iz 1988. godine. Izdavač je ubrzo povukao ovu kategoriju natjecanja, uz obrazloženje da je upitna njezina sigurnost. Mnogo godina kasnije, 2010-ih, neke su američke države zabranile ovu vrstu manifestacija zbog opasnosti od zagađenja plastičnim otpadom, a neke države to još uvijek ozbiljno razmatraju.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.