290835015_820855495986804_7554469065113991872_n

Osječki park Sakuntalin odnio titulu najljepšeg u Hrvatskoj. Znate li odakle mu potječe ime?

GREEN_300_listici_sredina

Regija najljepših parkova u državi

Slavonija ovih dana uistinu ima razloga za ponos. U natječaju za Najljepši park Hrvatske prema odabiru građana pobijedio je osječki Sakuntalin park, no i druga dva mjesta zauzeli su slavonski parkovi i to oni vinkovački.

Da je Osijek u mnogo čemu najbolji kada su u pitanju zelene politike, ponovno je potvrdila još jedna titula. Riječ je o laskavoj tituli Najljepšeg parka Hrvatske u organizaciji portala Gradonačelnik.hr. Pobjedu je s gotovo 12 tisuća lajkova korisnika društvenih mreža odnio Sakuntalin u Osijeku, a odmah iza njega smjestio se Trg bana Šokčevića u Vinkovcima te Gradski park također u Vinkovcima.

Ovaj osječki ljepotan sada i najljepši u Hrvatskoj uređen je davne 1890. godine, a nastao je u razdoblju secesije. Prije četiri godine temeljito je obnovljen. Krasi ga 7000 sadnica, a od trajnica tu je čak tridesetak vrsta, među kojima je i živa ograda od zaštićene tise stara čak 132 godine. Gradski park u Osijeku ime je dobio po Sakuntali, djevojci iz indijske mitologije koja je živjela prema filozofiji života u skladu s prirodom, i njezin se kip nalazi u središnjem dijelu parka.

Grad Osijek ima 23 parka, a za njihovo održavanje i uređenje u proračunu ove godine osigurano je više od 13 milijuna kuna. Osječki su parkovi i svojevrsna turistička atrakcija. “Turisti itekako zamjećuju i naše parkove i naše zelenilo. Možemo se pohvaliti izvrsnim turističkim brojkama. Prema zadnjim podacima iz eVisitora u lipnju smo ostvarili 12 posto više noćenja nego 2019.-te koja je turistički bila rekordna godina. Pred nama je dugo toplo ljeto s pregršt kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja”, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić koji se uistinu ima čime ponositi nakon što je ovaj slavonski grad ujedno ranije proglašen i Eco city te grad s najljepšim adventom.

PHOTOS BY: osijek.hr, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.