voda za ptice
voda za ptice

Osigurajte vodu za ptice u vrućim ljetnim danima: Zašto je važno i kako to učiniti pravilno

GREEN_300_listici_sredina

Brinimo i za njih

Redovito mijenjajte vodu kako bi ostala svježa i čista. U vrućim danima, voda se može zagrijati ili ispariti brže, stoga je važno nadopuniti je svježom vodom barem jednom dnevno ili po potrebi.

Ljetni dani mogu biti iznimno vrući i stresni za  ptice. Visoke temperature, suša i nedostatak izvora vode mogu imati negativan utjecaj na njihovo zdravlje i dobrobit. Stoga je sjajno ako im i mi osiguramo dodatne izvore vode, posebice ako živimo u urbanim sredinama.

Ptice se moraju hidratizirati, a vode se i okupati u vodi. Tim činom održavaju svoje perje čistim, uklanjaju parazite i hlade se u vrućim danima.

Ako želite privući različite vrste ptica u svoje dvorište, ni ne čudi da upravo ostavljanje vode može biti učinkovit način za to, stoga u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako doista pomoći ovim životinjama u vrućim danima.

Posuda s vodom

Izaberite posudu za vodu koja je plitka, čista i široka. Ptice vole plitku vodu jer im omogućuje da se sigurno napiju i okupaju. Širina posude omogućuje pticama da se slobodno kreću oko nje. Pazite da posuda bude čista i redovito je perite kako biste spriječili razvoj bakterija.

Promjena vode

Redovito mijenjajte vodu kako bi ostala svježa i čista. U vrućim danima, voda se može zagrijati ili ispariti brže, stoga je važno nadopuniti je svježom vodom barem jednom dnevno ili po potrebi.

Položaj posude

Postavite posudu s vodom na sigurno. Idealno je postaviti je na otvoreno područje koje je zaštićeno od predatorskih životinja, ali i dovoljno blizu grmlja ili drveća kako bi ptice mogle brzo pobjeći ako se osjete ugroženo. Ako posudicu stavljate u svoje dvorište ili balkon, takvih problema sigurno neće biti.

Dodatni elementi

Dodatni elementi poput fontana, mlaznica ili prskalica mogu privući ptice jer stvaraju zvuk i pokrete vode koji ih intrigiraju. Ovi elementi mogu pomoći u stvaranju prirodnog okruženja za ptice i pružaju dodatne mogućnosti za kupanje i osvježavanje.

Ptičicama sada koriste i kućice. Ako želite napraviti svoju, ovdje pogledajte kako.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.