krpelja
krpelja

Određene vrste krpelja, čini se, izazivaju alergije na meso

GREEN_300_listici_sredina

Rastuća pojava

Stručnjaci upozoravaju ljude da se pokrivaju kad su vani i redovito provjeravaju svoje tijelo. Ugrizi krpelja mogu izazvati nekoliko opasnih bolesti, poput lajmske borelioze, i najčešći su tijekom toplijih mjeseci.

Novi podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u pokazuju oštar porast slučajeva alfa-gal sindroma, alergije koja može izazvati potencijalno iznimno opasnu reakciju na nekoliko vrsta mesa ili proizvoda životinjskog porijekla, javlja BBC.

Američki znanstvenici su povezali alfa-gal sa slinom krpelja vrste ‘lone star’.

Krpelj je prepoznatljiv po bijeloj točki na leđima i uglavnom se nalazi na jugu i istoku SAD-a. No, stručnjaci upozoravaju da se njihovo područje širenja povećava zbog klimatskih promjena.

Ugrizi krpelja ‘lone star’, koji se službeno naziva Amblyomma americanum, mogu izazvati bolest kod osobe kada konzumira određeno meso i proizvode životinjskog porijekla koji potječu od sisavaca.

Još uvijek neistražen 

Popis opasnih namirnica za osobe koje boluju od alfa-gal sindroma uključuju svinjetinu, govedinu, zeca, janjetinu, divljač, želatinu, mlijeko, određene mliječne proizvode i određene lijekove.

Simptomi ovog slabo razumljivog sindroma uključuju bolove u trbuhu, proljev, koprivnjaču i otežano disanje koje može izazvati fatalnu anafilaksiju.

Reakcije na alfa-gal sindrom mogu biti različite kod svake osobe, od blagih do teških ili čak opasnih po život, upozorava CDC. Anafilaksija, potencijalno opasna reakcija koja uključuje više organskih sustava, može zahtijevati hitnu medicinsku njegu.

No, ljudi ne moraju uvijek imati alergijsku reakciju nakon svakog izlaganja alfa-galu, napominje CDC.

Brojke rastu

Zbog sporog probavljanja mesa, vrlo je teško primijetiti bilo kakve simptome koji se eventualno pojave.

Od 2010. godine otkriveno je više od 110.000 slučajeva, kaže CDC. Od 2017. do 2021. godine broj slučajeva povećao se za oko 15.000 godišnje.

Zbog teškoća u dijagnosticiranju, CDC navodi da ukupno do 450.000 Amerikanaca može imati alergiju na meso zbog alfa-gal sindroma.

Anketa provedena među 1.500 liječnika i zdravstvenih radnika prošle godine pokazala je da 42% njih nikada nije čulo za ovaj sindrom.

Sindrom je otkriven slučajno, 2008. godine, kada su američki istraživači prilikom testiranja lijeka za liječenje raka naišli na neočekivane rezultate.

I liječnici iz Australije su primijetili slične alergije na meso, no njih je uzrokovala druga vrsta krpelja, Ixodes holocyclus – poznat i kao krpelj za paralizu.

Stručnjaci upozoravaju ljude da se pokrivaju kad su vani i redovito provjeravaju svoje tijelo. Ugrizi krpelja mogu izazvati nekoliko opasnih bolesti, poput lajmske borelioze, i najčešći su tijekom toplijih mjeseci.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.