krpelji
krpelji

Krpelji su opasniji nego što se čine, a evo kako ih pravilno ukloniti s kože

GREEN_300_listici_sredina

Važno je paziti na nekoliko stvari

Krucijalno je, između ostaloga, imati čistu pincetu. Njome treba uhvatiti krpelja na način da pinceta bude što bliže površini kože, a kožu prilikom izvlačenja možemo i dirati.

Krpelji su prilično opasne životinje. Iako su maleni, ne treba ih shvaćati olako. Posebnu pažnju im treba posvetiti ako puno vremena provodite u prirodi.

Ako su zaraženi, čovjeku mogu prenijeti lajmsku boreliozu, prilično opasnu bolest koja se najprije manifestira kroz osip. Opasnost leži u tome što se osip koji je prvi simptom često zamijeni s, primjerice, dermatitisom ili poremećajem limfe.

Bakteriji koja prenosi bolest su potrebna dva do tri mjeseca da do kraja uđe u tkivo. Prije toga ju se liječi prilično lako, antibiotikom. Nerijetko se događa da je bolest teško dijagnosticirati i kada ona uznapreduje. Obično ju liječnici zbog sličnih simptoma mijenjaju s multiplom sklerozom.

Tako da s krpeljima treba biti oprezan te je, ukoliko primijetite jednoga na svojem tijelu, iznimno važno dobro ga izvaditi.

Nekoliko je pravila

To možete učiniti kod svojega liječnika, ali i sami, a pri tome je važno paziti na nekoliko stvari. Iako smo nekada vjerovali da najprije treba namazati mjesto na kojem je krpelj kako bi se on ugušio, to nikako ne treba raditi jer krpelj koji se guši ispušta puno sline, što znači da je mogućnost zaraze u tome slučaju veća.

Krucijalno je, između ostaloga, imati čistu pincetu. Njome treba uhvatiti krpelja na način da pinceta bude što bliže površini kože – kožu možemo i dirati.

Potom ga treba povući gore i to lagano i ravnomjernim pritiskom. Poželjno je prilikom pokreta ne trzati i ne nagliti. Ubrzani pokreti mogu stvoriti kontraefekt i učiniti to da dijelovi krpelja ostanu u koži. Ukoliko se to dogodi, potrebno je naknadno ukloniti preostale dijelove (to obično budu usta).

Jednom kad ste odstranili krpelja s kože, treba temeljito očistiti mjesto njegova ugriza, ali i dezinficirati ruke koje su ga vadile. To možete učiniti alkoholom ili sapunom i vodom.

Krpelja nikada nemojte gnječiti. Jednom kad ste ga izvadili, stavite ga u alkohol, zapečaćenu vrećicu ili ga bacite u toalet i pustite vodu.

Krpelje, umjesto da ih liječite, možete i spriječiti. Ovdje saznajte kako.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.