fulvio-ciccolo-Pmkq0yZ80-4-unsplash (2)

Stiže sezona krpelja, evo kako se možete prirodno zaštititi

GREEN_300_listici_sredina

Opasni insekti

Dugi rukavi i čarape na proljetnim i ljetnim temperaturama često nisu nimalo ugodni, zbog čega mnogi pribjegavaju i brojnim repelentima, a mi smo izdvojili najbolje prirodne koji ne štete koži! 

Proljetno vrijeme donosi i brojne kukce i nametnike koji mogu biti izrazito neugodni. Među njih spadaju i krpelji koji mogu biti i opasni prenositelji bolesti, uključujući krpeljni meningoencefalitis (KME), Lajmsku bolest i erlihiozu.

Kako bi se zaštitili od krpelja i bolesti koje prenose, mnogi biraju prirodna rješenja kako bi se zaštitili. Osim odabira adekvatne odjeće i obuće, koja uključuje visoke čarape i duge rukave, preporučljivo je nositi odjeću svjetlijih boja kako bi se krpelj lakše uočio.

No, dugi rukavi i čarape na proljetnim i ljetnim temperaturama često nisu nimalo ugodni, zbog čega mnogi pribjegavaju i brojnim repelentima, a mi smo izdvojili najbolje prirodne koji ne štete koži!

Češnjak 

Na prvom je mjestu svakako supernamirnica- češnjak koji pomaže kod brojnih stanja i upala. Prije odlaska u prirodu savjetuje se pojesti jedan režanj koji može otjerati krpelje. Naime, oni nikako ne podnose miris češnjaka koji se isparava znojenjem tijela!

Osim toga, češnjak djeluje antibakterijski i antivirusno te jača imunološki sustav. Zbog toga se preporučuje redovita konzumacija.

Eterično ulje čajevca 

Riječ je o jednom od najpoznatijih prirodnih ulja koji se već dugi niz godina koristi kao zaštita od insekata te kao prirodno sredstvo za dezinfekciju. Zbog ljekovitih svojstava koje sadrži, ulje čajevca koristi se za liječenje problema s kožom, poput lišajeva, ekcema, gljivičnih oboljenja i rana.

Pomiješajte ga s malo vode i nanesite na kožu. Može se koristiti kao prevencija infekcije nakon uboda te kao dezinfekcija područja.

Ulje nima 

Slično kao i kod čajevca, ulje nima poznato je po snažnim protuupalnim svojstvima, antivirusnim i antiparazitskim djelovanjima. Može se koristiti kao tretman za različite kožne infekcije, ali i za dezinfekciju rana.

Napomena: S obzirom na to da mu je miris specifičan, nekima može biti i neugodan, no djelotvoran je ako odlazite u prirodu. Potrebno je nakapati nekoliko kapi ulja na kožu, utrljati i dobili ste domaći repelent protiv krpelja.

Dodatni savjeti

Nakon povratka iz prirode temeljito se pregledajte. Ako ste ipak uočili krpelja – ni u kojem slučaju ga nemojte paliti ili premazivati alkoholom, lakom za nokte ili uljem. Kako upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, krpelja je potrebno izvaditi uz pomoć pincete koju prethodno treba izbrisati antiseptikom.

Krpelja uhvatite što bliže glavi, uz kožu te laganim povlačenjem izvucite iz kože. Ako niste vješti i bojite se da bi ga mogli “potrgati”, obratite se svom liječniku.

 

 

 

 

 

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.