sms nasl

Od petka u ponoć dobivate SMS poruke o kriznim stanjima: Oluje, požari, potresi, poplave, ali i teroristički napadi

GREEN_300_listici_sredina

Novi sustav obavještavanja

Novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), u koji je uloženo 8 milijuna i 300 tisuća eura, od sutra u ponoć trebao bi biti u funkciji.

Od sutra, 4. kolovoza, u ponoć, ako dođe do oluje koja bi mogla imati strašne posljedice, vjerojatno ćete dobiti upozorenje SMS porukom. Konačno, novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) spreman je za korištenje. Cijeli je sustav koštao osam milijuna i 300.000 eura, od čega je  7,1 milijuna eura došlo iz EU fondova.

Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite, za N1 je predstavio testnu fazu i komentirao nedostatke sustava.

“Jasno je ustanovljeno tko donosi odluku. Ako je elementarna nepogoda, to je DHMZ; ako je požar, onda je glavni vatrogasni zapovjednik; ako je poplava, onda je to glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, onda javlja glavni ravnatelj policije. S obzirom na to da se u takvim situacijama treba postupati žurno, objavljena su dva obrasca – za donošenje odluke i podnošenja zahtjeva. Odluka se dostavi operativnom centru i ona se onda prenosi korisnicima preko SMS-a”, izjavio je za N1.

Neven Karas je objasnio kako je već pripremljeno nekoliko tipskih poruka kako bi u slučaju ugroze bile poslane čim brže.

PHOTOS BY: Unsplash/Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.