Japan Fans (JPN), JUNE 24, 2018 - Football / Soccer : FIFA World Cup WM Weltmeisterschaft Fussball Russia 2018 Group H match between Japan 2-2 Senegal at Ekaterinburg Arena, in Ekaterinburg, Russia. Noxthirdxpartyxsales PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY (80825908)

Svjetsko prvenstvo: Japanci prvo očistili tribine, a onda slavili pobjedu

GREEN_300_listici_sredina

Kultura i odgoj

Japanski navijači ponovno su izazvali opće oduševljenje diljem svijeta. Nakon utakmice počistili su smeće za sobom, a potom nastavili navijati.

Nakon utakmica na stadionima često ostane hrpa otpada. Od plastičnih čaša, navijačkih rekvizita, do ambalaže od kokica i drugih grickalica. No, ne i kada su na tribinama japanski navijači. Nakon prve utakmice skupine E na Svjetskom nogometnom prvenstvu, na opće oduševljenje publike, Japan je slavio na četverostrukim prvakom. Slavlje, međutim, nije pretjerano dugo trajalo. Odnosno, trajalo je, ali tek nakon što su navijači počistili nered za sobom na tribinama stadiona Kalifa u Kataru.

Snimio ih je influencer iz Bahreina, Omar Al-Farooq te video podijelio na svom Instagramu. Pitao je navijače zašto čiste, a oni su mu odgovorili: “Mi smo Japanci i ne ostavljamo smeće za sobom i poštujemo mjesto”, rekao je jedan od navijača. Japanci su inače poznati po čistoći. Dio je to njihove kulture i tomu se uče od malih nogu. Na isti način počistili su tribine iza sebe na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji kada je njihova momčad izgubila 3:2 od Belgije, ali i na prvoj utakmici ovogodišnjeg prvenstva. Njihova ekipa tada nije ni igrala, no svejedno su pokupili smeće.

Tada su čak dijelili vreće za smeće drugim navijačima kako bi se počistio nered. Pokupili su i katarske i ekvadorske zastavice koje su bile po podu, ističući da su zastave simbol države te kao takve zaslužuju poštovanje. Kako navodi BBC, čišćenjem stadiona Japanci “pokazuju koliko su ponosni na svoj način života”, rekao je Scott North, profesor sociologije na Sveučilištu u Osaki. “Čišćenje poslije nogometnih utakmica je produžetak osnovnog ponašanja koje se uči u školi, gdje djeca čiste školske učionice i hodnike”, objasnio je sociolog.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.