long-ma-mcpSopS9vTg-unsplash

Oceanski sustav ide prema kritičnoj točki zbog zagađenja i fosilnih goriva

GREEN_300_listici_sredina

Upozoravaju znanstvenici

Prema izvješću, sporija cirkulacija vode na Antarktiku znači da će se najdublje vode Južnog oceana zagrijati. To će uzrokovati velike probleme za cijeli svijet.

Topljenje leda na Antarktiku ne samo da podiže razinu mora, već usporava cirkulaciju duboke oceanske vode s ogromnim implikacijama na globalnu klimu i život u moru, upozorava nova studija na kojoj su radili znanstvenici sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu. Kruženje duboke oceanske vode smatra se vitalnim za zdravlje mora – i igra važnu ulogu u izdvajanju ugljika apsorbiranog iz atmosfere, piše CNN.

Riječ je o studiji u kojoj su stručnjaci modelirali utjecaj otapanja antarktičkog leda na duboke oceanske struje. Rezultati su pokazali da je preokretna cirkulacija na Antarktiku na putu da se uspori za 42 posto do 2050. godine ako svijet nastavi koristiti fosilna goriva i proizvoditi visoke razine onečišćenja koje zagrijevaju planet.

To znači da može doći do ubrzanog topljenja leda i potencijalno okončati oceanski sustav koji je pomogao održati život tisućama godina.

“U prošlosti su se te preokretne cirkulacije mijenjale tijekom otprilike 1000 godina, a govorimo o promjenama unutar nekoliko desetljeća. Tako da je to prilično dramatično”, rekao je Matthew England, zamjenik ravnatelja Centra za izvrsnost u antarktičkoj znanosti Australskog istraživačkog vijeća, koji je koordinirao studiju.

‘Izazov za ljude u budućnosti’ 

Prema izvješću, sporija cirkulacija vode na Antarktiku znači da će se najdublje vode Južnog oceana zagrijati.

“Jedna od zabrinjavajućih stvari ovog usporavanja je da može postojati povratna informacija o daljnjem zagrijavanju oceana u podnožju ledenih ploča oko Antarktike, što bi dovelo do još većeg otapanja leda, pojačavajući izvornu promjenu”, rekao je England.

Kako se globalne temperature povećavaju, otpadanje morskog leda “osvježava” i hladi vodu oko Antarktika, razrjeđujući pritom njenu slanost i podižući temperaturu.

To automatski znači manju gustoću vode. Koautor izvješća, Steve Rintoul iz Australske organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha i Partnerstva australskog antarktičkog programa, rekao je da se morski život u vodama diljem svijeta oslanja na hranjive tvari koje se vraćaju na površinu i da je prevrtanje Antarktika ključna komponenta toga podizanja hranjivih tvari.

“Znamo da hranjive tvari koje se izvoze iz Južnog oceana u drugim sadašnjim sustavima podržavaju oko tri četvrtine globalne proizvodnje fitoplanktona – osnove prehrambenog lanca”, rekao je.

England je dodao: “Ljudi rođeni danas bit će tu i tada. Dakle, to su sigurno stvari koje će predstavljati izazov za društva u budućnosti.”

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.