Haig's Porcelain Crab - on Sea Pen (Virgularia     Date:,Image: 472734367, License: Rights-managed, Restrictions: Please use full Credit line: ardea.com / Colin T.R. Marshall., Model Release: no

Oceani i mora puni su ‘vanzemaljskih stvorenja’: ‘Znate li točno koja je ovo životinja?’

GREEN_300_listici_sredina

Snimljeno u plićaku

Dok su neki tvrdili kako se radi o Hexabranchus sanguineus, većina je utvrdila da se radi o žarnjacima

Oceani i mora diljem svijeta kriju brojna zanimljiva stvorenja, neka toliko rijetka da, kada ih čovjek konačno uoči, zapita se jesu li s ovoga planeta. Među njima je i Emma Thorp koja je ovih dana na na Facebooku podijelila snimku neobičnog stvorenja, zamolivši pritom članove grupe da joj pomognu utvrditi o kojem je točno stvorenju riječ.

Iako su neki tvrdili da se radi o Hexabranchus sanguineus (morskome pužu), većina je, pak, tvrdila da se radi o žarnjacima. I to ne bilo kojim – riječ je o stvorenjima neobičnog imena Morsko pero (Sea Pen)  koji propadaju redu Pennatulacea.

Neobična stvorenja 

Kako navodi Jutarnji, riječ je o zaista zanimljivim stvorenjima. Ona se, ako je potrebno, mogu micati po morskom dnu. Uglavnom se namjeste tako da su na putu morskim strujama, koje im donose dovoljnu količinu planktona, kojima se hrane. Njima se, s druge strane, hrane neke vrste zvjezdača i morskih puževa.

Kada im se predatori približe, skupe se. Ima i onih koji se brane izbacivanjem vode iz tijela, a drugi pak emitiraju jarko zelenkasto svjetlo, koje se naziva bioluminescencijom.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.