phuc-long-aqrIcYonB-o-unsplash

Objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane

GREEN_300_listici_sredina

Pozitivan utjecaj i na okoliš

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane - vodič za smanjenje otpada od hrane u primarnoj proizvodnji i vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane.

Vodič je namijenjen proizvođačima hrane u prvoj fazi lanca opskrbe kao pomoć u razumijevanju razloga nastajanja otpada od hrane, uključujući i gubitke koji nastaju na polju te nudi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje gubitaka i otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš. Vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane namijenjen je prehrambenoj industriji kao pomoć u prepoznavanju i razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane po pojedinim fazama tehnološkog procesa kao i preporuke za njegovo smanjenje.

Iz Ministarstva ističu kako je namjera da sektorski vodiči postignu svoj cilj i “omoguće stvarno mijenjanje stavova u vrednovanju i rukovanju hranom”. Osim ova dva vodiča već su objavljeni sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni sektorima trgovine te ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama. Otpad od hrane je globalni problem, a nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i kako je poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane jedna od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019. – 2022.  koji predstavlja doprinos cilju održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50 posto i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine. “Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Napominje i kako s obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane.

Stoga je, kazala je Vučković, Ministarstvo poljoprivrede izradilo sektorske vodiče u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane po pojedinim fazama lanca opskrbe hranom. “Budite informirani, odgovorni i solidarni – hrana nije otpad!”, istaknula je Vučković. Iz Ministarstva poljoprivrede su krajem prošle godine uputili poruku da se smanji bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i tako poluče pozitivni učinci na zdravlje, okoliš i financije. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić početkom prošlog tjedna je pak istaknuo kako su rezultati istraživanja pokazali da u Hrvatskoj, na godišnjoj razini, nastaje čak 286.000 tona otpada od hrane, što je čak 71 kilogram po stanovniku.

Izvor: okoliš/hina

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.