markus-spiske-mvu1-Gzg1tg-unsplash

Ogromne količine bačene hrane, nagnale EU da krene u mijenjanje oznaka rokova trajanja

GREEN_300_listici_sredina

Naša zastupnica na čelu hvalevrijedne inicijative

Do 2030. godine zemlje članice EU trebale bi prepoloviti količinu bačene hrane, a parlamentarka Biljana Borzan najavljuje mijenjanje oznaka rokova trajanja tijekom ove godine.

“Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše”, izjavila je Biljana Borzan hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu referirajući se na nedavno objavljene rezultate istraživanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u kojima su poražavajuće statistike kako se po stanovniku u Hrvatskoj baci 71 kilogram hrane godišnje, što bi značilo da je pola ukupnog otpada uprvo hrana. Rezultati istraživanja samo su potvrda onoga na što zastupnica Borzan upozorava već godinama u Europskom parlamentu, a to je činjenica da velika većina stanovništva ne shvaća razliku između upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. “Nakon isteka „upotrijebiti do“ hrana više nije jestiva, a nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ može se jesti još danima, tjednima, ovisi o namirnici. Dobar dio ljudi to ne razlikuje i zato ogromne količine jestive hrane završe u smeću”, istaknula je još prije nekoliko mjeseci Borzan.

Stoga EU kreće u mijenjanje rokova trajanja, kojima bi do 2030. godine sve članice EU trebale prepoloviti koločinu bačene hrane. “Uvest će se novi, jasniji sustav oznaka, kako bi se smanjilo bacanje hrane, čuvao okoliš, ali i novčanici građana”, napisala je ranije Borzan na svojim službenim stranicama. Izmjene rokova trajanja u svrhu što manjeg bacanja  su dio velike reforme sustava označavanja hrane u EU-u, koja proizlazi iz strategije “Od polja do stola”, za koju je ispred eurosocijalista u parlamentu zadužena upravo Biljana Borzan. “Građani žele i imaju pravo znati više o hrani koju kupuju, to ćemo im uskoro i omogućiti. Za neke proizvode neće više biti dovoljno napisati da dolazi iz EU, već će se morati staviti točna zemlja porijekla. Proizvode koji su krcati šećerom i drugim nezdravim sastojcima se više neće smjeti reklamirati kao zdrave, a rokovi trajanja koji su zbunjivali potrošače i pridonosili bacanju hrane će se pojednostaviti”, objasnila je. Novi sustav Europska komisija će predložiti tijekom 2022. godine, a premda još nije točno poznato kako će on točno izgledati, predlaže se zasad nekoliko opcija od toga da se upotpunosti ukine oznaka najbolje upotrijebiti do pa sve do toga da se preuzme skandinavski eksperimentalni model s oznakama s najbolja kvaliteta donajbolje do, ali upotrebljivo nakon.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.