“Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše”, izjavila je Biljana Borzan hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu referirajući se na nedavno objavljene rezultate istraživanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u kojima su poražavajuće statistike kako se po stanovniku u Hrvatskoj baci 71 kilogram hrane godišnje, što bi značilo da je pola ukupnog otpada uprvo hrana. Rezultati istraživanja samo su potvrda onoga na što zastupnica Borzan upozorava već godinama u Europskom parlamentu, a to je činjenica da velika većina stanovništva ne shvaća razliku između upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. “Nakon isteka „upotrijebiti do“ hrana više nije jestiva, a nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ može se jesti još danima, tjednima, ovisi o namirnici. Dobar dio ljudi to ne razlikuje i zato ogromne količine jestive hrane završe u smeću”, istaknula je još prije nekoliko mjeseci Borzan.
Stoga EU kreće u mijenjanje rokova trajanja, kojima bi do 2030. godine sve članice EU trebale prepoloviti koločinu bačene hrane. “Uvest će se novi, jasniji sustav oznaka, kako bi se smanjilo bacanje hrane, čuvao okoliš, ali i novčanici građana”, napisala je ranije Borzan na svojim službenim stranicama. Izmjene rokova trajanja u svrhu što manjeg bacanja su dio velike reforme sustava označavanja hrane u EU-u, koja proizlazi iz strategije “Od polja do stola”, za koju je ispred eurosocijalista u parlamentu zadužena upravo Biljana Borzan. “Građani žele i imaju pravo znati više o hrani koju kupuju, to ćemo im uskoro i omogućiti. Za neke proizvode neće više biti dovoljno napisati da dolazi iz EU, već će se morati staviti točna zemlja porijekla. Proizvode koji su krcati šećerom i drugim nezdravim sastojcima se više neće smjeti reklamirati kao zdrave, a rokovi trajanja koji su zbunjivali potrošače i pridonosili bacanju hrane će se pojednostaviti”, objasnila je. Novi sustav Europska komisija će predložiti tijekom 2022. godine, a premda još nije točno poznato kako će on točno izgledati, predlaže se zasad nekoliko opcija od toga da se upotpunosti ukine oznaka najbolje upotrijebiti do pa sve do toga da se preuzme skandinavski eksperimentalni model s oznakama s najbolja kvaliteta do i najbolje do, ali upotrebljivo nakon.