oxana-melis-ftAVIslKM6Q-unsplash-scaled

Objavljen novi plan za zabranu dizelaša i benzinaca

GREEN_300_listici_sredina

Procurio je dokument

Komisija ima malo manevarskog prostora da postigne dogovor budući da je Europski parlament rekao da neće ponovno otvarati konačni tekst dogovoren prošle godine.

Europska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i nakon 2035. ako su klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument u koji je uvid imala britanska agencija Reuters.

Podsjetimo, države članice Europske unije prošle su godine načelno pristale na novi zakon kojim bi se od 2035. godine zabranila prodaja novih automobila s unutarnjim izgaranjem. No, Njemačka je uložila snažan prigovor da se dozvoli prodaja automobila koje pokreće e-gorivo, a Komisija je sada popustila pod pritiskom.

Sugerirali su da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima nakon 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva a ne ekološka, stoji u prijedlogu Komisije njemačkom ministarstvu prometa.

Ravnoteža sile 

Francuska ministrica europskih poslova odbacila je njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum, izvijestili smo.

“Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.

Komisija ima malo manevarskog prostora da postigne dogovor budući da je Europski parlament rekao da neće ponovno otvarati konačni tekst dogovoren prošle godine. A ostalo je još jako malo vremena prije europskih izbora iduće godine.

“Ne možemo si dopustiti ni da budemo dovedeni u vremenski stisak jer nismo mi ostavili to pitanje otvorenim mjesecima”, rekao je ranije njemački ministar prometa Volker Wissing, tvrdeći da je Komisija trebala riješiti to pitanje prošlo ljeto.

Sličan stav kao Francuska imaju i zemlje poput Španjolske, Belgije, Švedske, Danske, Irske i Nizozemske. Spor podriva nastojanja Europe da bude globalni lider u smanjenju emisija stakleničkih plinova i riskira prerasti u šire rasprave o ravnoteži sile u europskoj politici.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.