pexels-iurii-laimin-14709390

Stiže velika promjena: Evo kada će ‘odzvoniti’ dizelašima i benzincima u Europskoj uniji

GREEN_300_listici_sredina

Europski parlament izglasao zabranu, evo kada stupa na snagu

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje automobile s motorima na unutarnje izgaranje pa i kupovati rabljene automobile na benzin i dizel, ali nove ne.

Za dvanaest godina više se neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel. Potvrdio je to u utorak Europski parlament s konačnim odobrenjem za obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, liberala i zelenih, a zakonski paket podržan je s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim.

“Ovom uredbom potiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i potiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupnja i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište rabljenih vozila. Tako će održivi prijevoz postati dostupan svima”, poručio je izvjestitelj iz kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Prijelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 posto za automobile i 50 posto za laka gospodarska vozila. To korektno znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali s cesta neće nestati automobili s motorima na unutarnje izgaranje.

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutarnje izgaranje pa i kupovati rabljene automobile na benzin i dizel.
Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, tekst još treba formalno odobriti Vijeće prije objave u Službenom listu EU-a.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.