precious-madubuike-N2Td7KpIvYc-unsplash

Ipak ništa od glasanja protiv zabrane dizelaša i benzinaca. Njemačka je, izgleda, sve stopirala

GREEN_300_listici_sredina

Traže jasnije smjernice od EU

Izvršni direktor Audija, Markus Duesmann, podržao je to stajalište, rekavši da bi odustajanje od postupnog ukidanja riskiralo ostaviti industriju u neizvjesnosti, što bi bilo kobno.

Nakon što je Njemačka dovela u pitanje odluku o zabrani prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine, Europska unija je odgodila planirano glasovanje o zakonu do sljedećeg tjedna. Kako piše Reuters, novi datum glasovanja još uvijek nije poznat, a glasnogovornik Švedske koja predsjedava EU-om, rekao je da će se veleposlanici vratiti na tu temu “u dogledno vrijeme”.

Podsjetimo, nakon višemjesečnih pregovora, Europska komisija, Europski parlament i države članice EU-a složile su se sa zakonom prema kojem se više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel od 2035. godine. Riječ je o konačnom odobrenju za obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, liberala i zelenih, a zakonski paket podržan je s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim.

Međutim, članice EU još uvijek moraju potvrditi tu odluku prije nego li stupi na snagu. Glasovanje je bilo planirano za 7. ožujka, no veleposlanici su ga otkazali.

Zbog toga je zakon bio na čekanju nekoliko dana prije nego što je trebao dobiti konačno odobrenje. Pokušaj blokiranja ili promjene politike EU ovako kasno u procesu donošenja zakona vrlo je neobičan. Naime, njemački ministar prometa, Volker Wissing, ponovio je u petak da bi uporaba sintetičkih goriva trebala ostati moguća i nakon roka 2035. te da još uvijek nedostaje obećani prijedlog Europske komisije o tome kako to ostvariti.

Sličnog je stava i Italija 

Poručio je da Njemačka želi klimatski neutralnu mobilnost. “To znači biti otvoren za sve zamislive tehnologije”, poručio je Wissing.
Prema neobvezujućem dijelu zakona EU, Komisija će dati prijedlog o tome kako se vozila na CO2 neutralna goriva mogu prodavati nakon 2035. godine, ako je to u skladu s klimatskim ciljevima. No, njemačko ministarstvo prometa želi jasnija jamstva.

Glasnogovornik Komisije u petak je rekao da će “razmotriti potencijalni doprinos CO2 neutralnih goriva za postizanje klimatski neutralne mobilnosti”, dodajući da je u kontaktu sa zemljama kako bi razgovarali o njihovim problemima sa zakonom.

Sličnog su stava i talijanski predstavnici, koji su ranije poručili da će Italija glasovati protiv novog zakona o automobilima, a sada su pozdravili odgodu glasovanja.
“Italija ima vrlo jasan stav – električni automobili ne mogu biti jedino rješenje za budućnost”, rekao je ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin, dodajući da bi se vozila koja koriste “obnovljiva goriva” trebala smatrati “jednako čistom” opcijom.

Audi: ‘Potpuno ukidamo motore s unutarnjim izgaranjem’ 

Njemački Liberali (FDP) već dugo zagovaraju klimatski neutralna sintetička goriva, također poznata kao e-goriva, tvrdeći da bi njihova uporaba omogućila daljnju upotrebu motora s unutarnjim izgaranjem, no državno ministarstvo okoliša, predvođeno Zelenima, reklo je da bi se Njemačka trebala držati dogovora i ne odustati u zadnji čas.

Izvršni direktor Audija, Markus Duesmann, podržao je to stajalište, rekavši da bi odustajanje od postupnog ukidanja riskiralo ostaviti industriju u neizvjesnosti. “A to bi bilo kobno za automobilsku industriju”, rekao je za magazin Spiegel, prenosi N1.

“Audi je donio jasnu odluku – postupno ukidamo motore s unutarnjim izgaranjem 2033. jer je električno vozilo najučinkovitija metoda za individualnu mobilnost”, rekao je Duesmann u intervjuu u petak. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prisustvovat će u nedjelju sastanku njemačke vlade u palači Schloss Meseberg, gdje će se vjerojatno raspravljati o toj temi. Zastupnici Europskog parlamenta već su prošli mjesec odobrili sporazum.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.