c4fbae3248de272377f087298993d86a

Obavezno isprobajte ovo jednostavno jelo od kvinoje

GREEN_300_listici_sredina

Šareno i ukusno

Ovo jednostavno i zdravo jelo prepuno je protuupalnih namirnica i idealno za bilo koje doba dana, od doručka do večere.

Ako volite jesti zdrava, ali ne prekomplicirana jela, onda je ovo jelo za vas. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka poput kvinoje, avokada, jaja, paprike, rajčica i maslinovog ulja, a koncept je vrlo jednostavan. Samo trebate ubaciti u zdjelu nekoliko sastojaka, kuhanih ili sirovih, i dobit ćete zdrav i uravnotežen obrok. Ove zdjele je vrlo jednostavno složiti samo se vodite time da imate bazu od žitarica, različito voće i/li povrće te na kraju preljev koji se može sastojati od začina, sjemenki i umaka.

U ovom slučaju, kvinoja je izvrsna baza jer je bez glutena i puna proteina te je jedna od najbrže kuhanih žitarica (zapravo je sjemenka). Postoje tri vrste kvinoje i sve imaju slične nutritivne vrijednosti, pa tako možete koristiti bilo koju. Bijela kvinoja je pahuljasta, dok su crvena i crna kvinoja malo hrskavije, a mi ćemo u ovom slučaju koristiti bijelu. Kvinoju je vrlo lako skuhati. Treba je prvo dobro oprati, a zatim u lonac za kuhanje dodati dvije šalice vode na jednu šalicu kvinoje i malo soli. Kuhati dok voda polako ne nestane, a sjemenke kvinoje se rascvjetaju. Zatim ugasiti vatru i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Kvinoja bi trebala biti pahuljasta i mekana.

Kvinoja se može koristiti zaista u raznim kombinacijama, a ovdje vam donosimo prijedlog za jednostavno jelo koje možete jesti za doručak, ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 1 avokado, narezan na ploške ili kockice
  • 2 jaja
  • 1 šalica cherry rajčica, narezanih po pola
  • 1 šalica crvene paprike nasjeckane na kockice
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandera
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 
  • 1 žličica crvenog octa
  • sol i papar po želji
    .

Pripema:

Prvo skuhajte kvinoju i zatim je ostavite sa strane poklopljenu 10 min. Nasjeckajte korijander, rajčice, papriku i avokado, zatim ispecite jaja na oko. U jednoj zdjeli pomiješajte kvinoju s rajčicama, paprikom i korijanderom, zatim prelijte s mješavinom maslinovog ulja i octa i začinite po želji. Izmiješajte tako da se sve sjedini i raspodijelite u dvije zdjele. Na vrh posložite jaja i kriške avokada, pospite ostatkom soli i ukrasite sa listićima korijandera. 

Dodatno:

U kvinoju možete miješati bilo koje povrće koje želite, kao na primjer svježi krastavac, masline ili čak ostatke pečene dinje, batata i slično. U zdjelu možete dodati i salatu poput matovilca ili arugule, a jaje možete napraviti kuhana ili poširana. Dajte mašti na volju i uživajte. Super je što ovakvo jelo lako napravite s ostacima hrane i tako smanjiti bacanje hrane. Može stajati nekoliko dana u frižideru i kada poželite jesti, samo ispecite jaje.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.