Ako volite jesti zdrava, ali ne prekomplicirana jela, onda je ovo jelo za vas. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka poput kvinoje, avokada, jaja, paprike, rajčica i maslinovog ulja, a koncept je vrlo jednostavan. Samo trebate ubaciti u zdjelu nekoliko sastojaka, kuhanih ili sirovih, i dobit ćete zdrav i uravnotežen obrok. Ove zdjele je vrlo jednostavno složiti samo se vodite time da imate bazu od žitarica, različito voće i/li povrće te na kraju preljev koji se može sastojati od začina, sjemenki i umaka.
U ovom slučaju, kvinoja je izvrsna baza jer je bez glutena i puna proteina te je jedna od najbrže kuhanih žitarica (zapravo je sjemenka). Postoje tri vrste kvinoje i sve imaju slične nutritivne vrijednosti, pa tako možete koristiti bilo koju. Bijela kvinoja je pahuljasta, dok su crvena i crna kvinoja malo hrskavije, a mi ćemo u ovom slučaju koristiti bijelu. Kvinoju je vrlo lako skuhati. Treba je prvo dobro oprati, a zatim u lonac za kuhanje dodati dvije šalice vode na jednu šalicu kvinoje i malo soli. Kuhati dok voda polako ne nestane, a sjemenke kvinoje se rascvjetaju. Zatim ugasiti vatru i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Kvinoja bi trebala biti pahuljasta i mekana.
Kvinoja se može koristiti zaista u raznim kombinacijama, a ovdje vam donosimo prijedlog za jednostavno jelo koje možete jesti za doručak, ručak ili večeru.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 1 avokado, narezan na ploške ili kockice
- 2 jaja
- 1 šalica cherry rajčica, narezanih po pola
- 1 šalica crvene paprike nasjeckane na kockice
- 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandera
- 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 1 žličica crvenog octa
- sol i papar po želji
.
Pripema:
Prvo skuhajte kvinoju i zatim je ostavite sa strane poklopljenu 10 min. Nasjeckajte korijander, rajčice, papriku i avokado, zatim ispecite jaja na oko. U jednoj zdjeli pomiješajte kvinoju s rajčicama, paprikom i korijanderom, zatim prelijte s mješavinom maslinovog ulja i octa i začinite po želji. Izmiješajte tako da se sve sjedini i raspodijelite u dvije zdjele. Na vrh posložite jaja i kriške avokada, pospite ostatkom soli i ukrasite sa listićima korijandera.
Dodatno:
U kvinoju možete miješati bilo koje povrće koje želite, kao na primjer svježi krastavac, masline ili čak ostatke pečene dinje, batata i slično. U zdjelu možete dodati i salatu poput matovilca ili arugule, a jaje možete napraviti kuhana ili poširana. Dajte mašti na volju i uživajte. Super je što ovakvo jelo lako napravite s ostacima hrane i tako smanjiti bacanje hrane. Može stajati nekoliko dana u frižideru i kada poželite jesti, samo ispecite jaje.