Nedvojbeno ukusni, čokoladni namazi koje možemo naći u trgovinama su bogati glukoznim sirupom, rafiniranim šećerom, palminim uljem, mlijekom u prahu, lecitinom i sintetičkim vanilin šećerom. Često se upravo takvi slatki namazi predstavljaju kao savršen izbor za doručak. Međutim, visoki unos šećera ujutro povisit će razinu šećera u krvi,a to će rezultirati njegovim naglim padom sredinom jutra i pridonijeti slaboj koncentraciji, hiperaktivnosti i osjećaju nemira i nelagode.
No, čokoladni namazi mogu biti nutritivno bogati i zdravi, bez da uzrokuju nagli porast razine krvnog šećera. Ako volite namaze i ne želite ih izbaciti iz svoje prehrane, predlažemo da odaberete one koji su prirodni i konzumirate ih umjereno, a za vas smo pripremili upravo jedan takav! U nastavku vam donosimo recept za čokoladni namaz nakon kojeg više nećete htjeti niti jedan drugi.
Sastojci:
- 1½ šalica (202 g) sirovih lješnjaka
- ⅓ šalice (80 mL) nezaslađenog sojinog mlijeka
- 1 žlica (15 mL) biljnog ulja ili otopljenog kokosovog ulja
- 2 žlice (30 mL) javorovog sirupa
- 6 mekih datulja bez koštice
- ⅓ šalice (35 g) neobrađenog kakaa u prahu
- 1 žličica (5 mL) čistog ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lješnjake rasporedite na tepsiju i pecite 5 minuta, zatim ih promiješajte i pecite još 5 minuta dok ne porumene i zamirišu. Pazite da se ne prepeku jer se orašasti plodovi nastavljaju “peći” čak i nakon što ih izvadimo iz pećnice.
Kad se dovoljno ohlade, primite ih u ruke i čvrsto protrljajte između dlanova tako da im opna otpadne. Tako oguljene lješnjake stavite u brzi procesor hrane (idealno 600 W ili više). Dok usitnjavate lješnjake, povremeno zgasite procesor kako biste sastrugali lješnjake koji su se zalijepili na stranice posude. Za to vrijeme smjesa će se oblikovati u ljepljivu kuglicu koja će udarati o stranice procesora hrane.
Ako nastavite miksati još nekoliko minuta, primijetit ćete kako se pretvara u glatki i kremasti maslac od orašastih plodova. Ako vaš procesor za hranu nije jak, vjerojatno će vam trebati više vremena kako biste postigli željenu konzistenciju ili razmislite o dodavanju malo biljnog ili kokosovog ulja kako biste olakšali proces. Ako primijetite da se smjesa previše zagrijala, ostavite je da se malo ohladi kako ne biste oštetili kuhinjski procesor.
Nakon što je smjesa postala glatka, dodajte preostale sastojke i ponovno miksajte još 2 – 3 minute kako bi se svi sastojci dobro sjedinili. Ako više volite rjeđu, “tekuću” konzistenciju, možete dodati malo više kokosovog ulja i javorovog sirupa. Dobiveni namaz čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenki u hladnjaku.
Savjet plus:
Čuvajte u staklenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.