Već svi znamo koliko su jabuke zdrave, a volimo ih i zato što su praktične za ponijeti i za pojesti. Imaju mnogobrojne beneficije za naše zdravlje jer su pune vlakana, antioksidansa i vitamina, smanjuju kolesterol, jačaju imunitet, štite naš mozak i još mnogo toga. S obzirom na to da su tako zdrave, super je što ih možemo iskoristiti na stotine načine i uživati u njihovim blagodatima kroz najfinije recepte. Ovaj put vam donosimo tri recepta i nadamo se da ćete isprobati barem jedan od njih.
Zobene pahuljice s jabukama
Prvi prijedlog koji donosimo je doručak koji možete napraviti večer prije, idealan za jutra kada nemate vremena pripremati najbitniji obrok u dana, a opet prepun zdravih sastojaka. Pomalo ima okus kao pita od jabuka pa će vam sigurno buđenje biti slađe uz ovakav doručak.
Potrebno vam je:
- 1 šalica jabuka nasjeckanih na kockice
- 1-2 žličice cimeta
- 2 žlice javorovog sirupa
- prstohvat soli
- ¾ šalice bademovog ili drugog biljnog mlijeka
- 1 žlica chia sjemenki
- 2 žlice maslaca od badema
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- pola šalice zobenih pahuljica
.
Upute:
- U maloj tavi dodajte jabuke, žličicu cimeta, žlicu javorovog sirupa i prstohvat soli te promiješajte da se cimet jednako rasporedi. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i dok se od sokova ne stvori umak.
- U manjoj zdjeli pomiješajte bademovo mlijeko, chia sjemenke, 1 žlicu javorovog sirupa, 1 žličicu cimeta, maslac od badema i vaniliju. Dodajte zobene pahuljice i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- U dvije male staklenke (ili male zdjele s poklopcima) stavite oko četvrtinu mješavine kuhanih jabuka na dno svake posude, svakoj dodajte pola smjese sa zobenim pahuljicama kao srednji sloj, a zatim na vrh stavite preostale kuhane jabuke.
.
Ostavite u hladnjaku preko noći ili barem šest sati. Može stajati u hladnjaku 2-3 dana, iako je najbolje pojesti u prvih 12 do 24 sata. Nije pogodan za zamrzavanje.
Zdravi veganski crumble od jabuka
Ponekad žudimo za desertom, ali ne želimo uobičajenu hrpu šećera koja dolazi s njime. Zato je ovaj zdravi crumble od jabuka savršeno rješenje da se zasladite i da iskoristite jabuke ove jeseni. Napravljen sa samo 10 sastojaka i u jednoj zdjeli, ovaj recept je jednostavan za sve, i dolazi u veganskoj verziji s manje šećera, bez žitarica i bez glutena.
Sastojci:
- 2 zrele, hrskave jabuke (oguljene i tanko narezane po dužini)
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žličice vode
- 2-3 žlice kokosovog šećera (ovisno o slatkoći jabuka)
- ½ žličice cimeta
- 2 žličice kukuruznog škroba ili gustina
Sastojci za preljev: - ⅔ šalice zobenih pahuljica
- ⅓ šalice bademovog brašna
- 3 žlice kokosovog šećera
- ⅓ šalice nasjeckanih oraha
- ½ žličice cimeta
- ⅓ šalice kokosovog ulja
- prstohvat soli
.
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite tepsiju veličine 20x20cm
- U srednju zdjelu za miješanje dodajte narezane jabuke i prelijte sa ostalim sastojcima (sok od limuna, voda, kokosov šećer, cimet i gustin). Dobro promiješajte sve zajedno te premjestite u tepsiju za pečenje.
- U drugu zdjelu dodajte sve sastojke za preljev i promiješajte da se sjedini, a zatim prstima razbijte sve komadiće šećera. Pospite preljev po jabukama u ravnomjernom sloju.
- Pecite 45-55 minuta ili dok nadjev ne postane duboko zlatno smeđe
- Ostavite da se odstoji 5 minuta prije posluživanja.
.
Ovaj zdravi desert je ukusan kakav jest, ali je ipak još finiji s kuglicom sladoleda od vanilije (ili bilo kojeg veganskog sladoleda koji volite). Ostatke možete čuvati u hladnjaku do tri dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
Čips od jabuka
Ako volite čips od jabuka onda je ovo recept za vas. Ukusna su i zdrava alternativa običnom čipsu, vrlo ga je lako za napraviti i izvrstan je način da iskoristite višak jabuka.
Sastojci:
- 2 jabuke, tanko narezane
- 2 žličice šećera u prahu
- ½ žličice cimeta
.
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200
- U veliku zdjelu umiješajte jabuke sa šećerom i
- Postavite metalni stalak unutar lima za pečenje i zatim kriške jabuka položite na rešetku, razmaknuvši ih tako da se jabuke ne
- Pecite 2 do 3 sata, okrećući jabuke do pola, dok se jabuke ne osuše, ali su i dalje savitljive.
.
Ovaj recept je vrlo jednostavan i lako ga je napraviti bez stvaranja otpada. Samo obavezno kompostirajte jezgru jabuke. Čuvajte svoj čips od jabuka u hermetički zatvorenoj posudi do 1 tjedan.