vlada solarni paneli_naslovna

Novosti s obnovljivim izvorima energije: Vlada će do kraja godine i građanima sufinancirati postavljanje solarnih panela

GREEN_300_listici_sredina

Subvencije države

Hrvatska je Vlada odlučila pomoći građana vezano uz inflaciju i porast cijena, do čega je došlo nakon uvođenja eura. Iz Vlade najavljuju i poticaje koji bi pomogli građanima u prelasku na održive izvore energije.

U sklopu Vladinih mjera protiv inflacije, izgleda da će biti i poticaja koji se odnose na lakšu tranziciju prema održivim izvorima energije. Ministar gospodarstva Davor Filipović za HRT je u tome smjeru najavio nove natječaje za uvođenje solarne energije za poduzetnike, ali i sufinanciranje građana koji žele ugraditi solarne panele.

“Do kraja ove godine raspisat ćemo natječaj u vrijednosti od 125 milijuna eura, to je natječaj za digitalnu i zelenu tranziciju, resorno učinkovito gospodarstvo, a ciljamo na srednja poduzeća koja imaju visok energetski intenzitet. Vaučeri za digitalizaciju će biti raspisani do kraja ove godine. U tijeku je natječaj gdje je 60 milijuna eura namijenjeno poduzećima da sama proizvode električnu energiju kako bi postala što konkurentnija”, za HRT je izjavio ministar.

Također, dodao je i kako će do kraja godine bit raspisani i natječaj gdje će se i građanima sufinancirati 50% ugradnja solara, čime će se utjecati i na smanjuje potrošnje električne energije. Osim toga, bit će raspisan i natječaj za energetsku učinkovitost kuća u vrijednosti od 50 milijuna eura.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.