sungrow-emea-ceTSHQ0qars-unsplash (4)

Francuska će zahtijevati da sva velika parkirališta budu pokrivena solarnim pločama

GREEN_300_listici_sredina

Pametno iskorišten prostor

Parkirališta francuskih supermarketa ili gradskih trgova izgledat će drugačije u nadolazećim godinama. Naime, postojat će obveza postavljanja solarnih panela iznad njih čija bi kapacitet električne energije bio ekvivalentan deset nuklearnih reaktora.

Sva velika parkirališta u Francuskoj bit će pokrivena solarnim pločama prema novom zakonu odobrenom u sklopu inicijative za obnovljivu energiju predsjednika Emmanuela Macrona, piše The Guardian. Zakon koji je prošli tjedan odobrio francuski Senat zahtijeva da postojeća i nova parkirališta s prostorom za najmanje 80 vozila budu pokrivena solarnim pločama.

Vlasnici parkirališta s 80 do 400 mjesta imaju rok od pet godina za usklađivanje s mjerama, dok će upravitelji onih s više od 400 imati samo tri godine. Najmanje polovica površine većih mjesta mora biti pokrivena solarnim panelima. Francuska vlada vjeruje da bi ova mjera mogla generirati do 11 gigavata energije, što je otprilike jednako 10 nuklearnih reaktora.

Političari su prvotno primijenili zakon na parkirališta veća od 2500 četvornih metara prije nego su se odlučili za ona s određenim brojem parkirnih mjesta. Francuski političari također razmatraju prijedloge za izgradnju velikih solarnih farmi na praznom zemljištu uz autoceste i željeznice, kao i na poljoprivrednom zemljištu.

Pogled na parkirane automobile pod sjenom solarnih panela nije nepoznat u Francuskoj. Renewables Infrastructure Group, jedan od najvećih britanskih specijaliziranih investitora za zelenu energiju, uložio je u veliko solarno parkiralište u Borgu na Korzici.

Macron se tijekom prošle godine založio za nuklearnu energiju i u rujnu je najavio planove za jačanje francuske industrije obnovljive energije. Posjetio je prvu offshore vjetroelektranu u zemlji u luci Saint-Nazaire na zapadnoj obali i nada se da će ubrzati vrijeme izgradnje vjetroelektrana i solarnih farmi. Ovaj potez dolazi u trenutku kada europske države ispituju svoje domaće zalihe energije u svjetlu posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Vlada je također pokrenula komunikacijsku kampanju “Svaka gesta se računa”, potičući pojedince i industriju da smanje potrošnju energije, a svjetla Eiffelovog tornja gase se više od sat vremena ranije. Francuska vlada planira potrošiti 45 milijardi eura na zaštitu kućanstava i poduzeća od naglog porasta cijena energije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.