Screenshot 2023-04-03 145909

Novootkrivena vrsta orhideje izgleda kao da je od stakla

GREEN_300_listici_sredina

Neobično otkriće na sasvim običnoj lokaciji

Japanski znanstvenici otkrili su novu vrstu orhideje s nježnim cvjetovima koja im se skrivala pred očima.

Unatoč njenoj prisutnosti u japanskim parkovima i vrtovima, istraživačima sa Sveučilišta Kobe trebalo je desetljeće da potvrde da je biljka – nazvana Spiranthes hachijoensis – dosad nepoznata vrsta.

“Bilo je iznenađenje otkriti novu vrstu Spiranthesa, koja je toliko uobičajena da je možete vidjeti u parkovima, vrtovima i među biljkama u posudama”, rekao je voditelj istraživanja Kenji Suetsugu za tamošnje medije. Neki od uzoraka bili su “iz lončanica i vrtova”, uključujući one koji se čuvaju u srednjoj školi u središnjoj japanskoj regiji Gifu, rekao je profesor fitologije.

“Zbog svog neobičnog izgleda i nježnih cvjetova koji podsjećaju skulpture od stakla, ljudi su dugo voljeli ovaj cvijet”, stoji u priopćenju sveučilišta. Biljka, sa svojim spiralnim cvjetovima, čak je spomenuta u najstarijoj japanskoj antologiji pjesama, Manyoshu iz osmog stoljeća.

Otkriće nove vrste Spiranthesa objavljeno je prošlog tjedna u Journal of Plant Research. Dobio je naziv “hachijoensis” jer su mnogi uzorci pronađeni na tokijskom otoku Hachijojima.

PHOTOS BY: Kobe University / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.