ian-stauffer-bH7kZ0yazB0-unsplash

Novogodišnje odluke za zeleniju 2023. godinu!

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti iz iskustva

Mnogi početak nove godine vidimo kao idealan trenutak za promjene i donošenje odluka koje će pozitivno utjecati na naš život ili svijet oko nas. Neki znaju točno što žele, a neki možda ne znaju odakle početi. Ako sljedeću godinu želite započeti sa zelenim promjenama koje će pozitivno utjecati na vaš život i okoliš, donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga.

Lako je razmišljati o svim velikim promjenama koje ćete napraviti u Novoj godini dok se stara godina bliži kraju, ali realno je da će većina već sredinom siječnja zaboraviti na ono što su si obećali. Uvijek ćemo pronaći razne razloge zašto prekinuti put prema određenom cilju, ali mi smo pripremili 10 zelenih novogodišnjih odluka koje su tako jednostavne da nećete imati izgovora da ih se ne pridržavate. I vjerujte nam, bit će vam drago što niste odustali!

Odlučite da više nikad nećete kupiti flaširanu vodu

Nekima možda ovo zvuči kao velika stvar, ali sve ovisi o tome kako si postavite neke stvari. Osobno nisam kupila bocu vode (niti drugih napitaka) već gotovo pet godina, jednostavno sam se navikla uvijek nositi svoju višekratnu bocu bez koje nigdje ne idem. Ako ju slučajno zaboravim, uvijek ima u blizini neko mjesto koje će vam dati čašu vode kada vam zatreba.

Jednom kad donesete odluku zaista se sve posloži i ne možete zamisliti da više kupite plastičnu bocu. Samo pomislite koliko manje boca će zbog te odluke završiti na smetlištima ili čak u prirodi. Bonus u svemu tome je, ako ste do sada redovito kupovali flaširanu vodu, uštedjet ćete zaista dosta novaca. 

Odlučite da nećete više nikad kupiti plastičnu vrećicu

Tužno je čuti da više od milijun plastičnih vrećica završi u smeću svake minute, a sve što trebamo učiniti da to spriječimo je ponijeti u trgovinu svoju vrećicu za višekratnu upotrebu. To je zaista jedan je od najlakših i najučinkovitijih načina za smanjenje ugljičnog otiska.

Najteži dio je jednostavno zapamtiti da ih ponesete sa sobom, zbog čega mnogi različite višekratne vrećice ostavljaju u autu, u ruksaku, torbici, pored izlaznih vrata i slično. Nađite način koji vama najviše odgovara da više nikad ne zaboravite svoju vrećicu.

Koristite bicikl ili pješačite za kratka putovanja

Potrebna je određena količina predanosti da se zauvijek odreknete automobila u korist bicikla ili pješačenja, ali čak i najljeniji sigurno mogu donijeti takvu odluku za sva kraća putovanja.

Odlazak u supermarket, teretanu, na posao ili sastanak s prijateljima, odlučite da za sve ispod 2 km ne koristite automobil. Time biste mogli značajno smanjiti svoj ugljični otisak, uštedjeti novac na benzinu i održavanju automobila i povećati svoju razinu kondicije, sve u isto vrijeme.

Sigurno će biti mnogo trenutaka kada vam se neće dati, ali samo si ponovite kako nećete odustati od svoje odluke, kako želite učiniti dobro za sebe i okoliš i kako vi to možete. 

Smanjite papirnate ručnike

Ako ste jedni od onih koji grabe papirnati ručnik za sve, od brisanja prolijevanja i čišćenja pulta do čišćenja kuhinje, kupaonice i održavanja ruku čistima tijekom jela – vrijeme je da napravite promjenu.

Umjesto da trošite kilometre papira, investirajte u nekoliko pamučnih krpa i lijepe platnene salvete koje ćete kad se uprljaju, samo ubaciti u perilicu zajedno s ostatkom prljavog rublja. Korištenje platnenih alternativa jednako je jednostavno kao i korištenje papirnatih verzija, a trebate ih kupiti samo jednom.

Više od šest milijardi tona papirnatih ručnika završi na odlagalištima svake godine samo u Europi i samim odabirom da izbacite korištenje papirnatih ručnika možete bio dio smanjenja ove vrste otpada. Sjetite se samo kako su bake i djedovi koristili krpe za sve i kako zapravo takav život nije uopće nemoguć.

Smanjite fantomsko napajanje

Potrebna je otprilike jedna sekunda da isključite svoje elektroničke uređaje koji crpe energiju dok su u stanju mirovanja. Kad idete na spavanje iskopčajte iz struje punjače i razne uređaje koji su možda ostali uštekani.

Ako ste u mogućnosti, pustite da izvrsni, energetski učinkoviti uređaji obave posao umjesto vas. Upotrijebite razdjelnike za isključivanje svih uređaja odjednom; stavite televizor, sustav za igre i stereo na tajmer tako da se automatski isključe preko noći. Uložite u punjače koji prestaju crpiti struju kada je baterija uređaja puna. Pazeći na sve ovo mogli biste godišnje smanjiti svoj račun za energiju za čak 10% .

Odlučite kupovati namirnice na tržnici 

Odlazak na tržnicu uvijek zvuči kao sjajna ideja… dok ne dođe subota ujutro i shvatite da morate rano ustati, imati dovoljno novca i prošetati po hladnoći do tržnice. Znamo, lako je odustati, ali ne dajte se. Kupnjom namirnica na tržnici znate da dobivate najsvježije lokalne namirnice koje nisu zapakirane u plastiku – ne može bolje!

Zbog toga se isplati protegnuti noge, dobro je za vaše zdravlje (i šetnja i hrana) i smanjujete otpad kod kuće. Ako baš nikako ne možete naći vrijeme za odlazak na tržnicu, postoje mnogi mali OPG-ovi koji će vam dostaviti svježe sezonske namirnice do vrata.

Postanite vegetarijanac par dana u tjednu

Smanjenje unosa mesa na pola već može smanjiti vaš ugljični otisak za oko tonu svake godine. Počnite s onoliko dana koliko mislite da možete, bilo to jedan dan tjedno ili tri, svaki znači puno za okoliš. Osmisliti obroke bez mesa zaista nije teško i srećom na internetu postoji nebrojeno puno prefinih recepata prilagođenih svim ukusima.

Probajte palačinke i voće za doručak, svježe salate ili sendviče s pečenim povrćem za ručak i vegetarijansku pizzu ili rižoto s povrćem za večeru. Napravite duple porcije tako da imate već pripremljenu hranu za idući dan čime također smanjujete svoj ugljični otisak.

Lakše je pridržavati se odluka u paru pa probajte pronaći još nekoga tko će donijeti iste odluke kao i vi, bilo to netko iz obitelji, partner ili prijatelji. Na taj način ćete se moći međusobno podupirati i gurati kada je najteže, ali i dijeliti savjete.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest, Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.