Vrijeme je za novogodišnje odluke: U JYSKu smo pronašli eco friendly rješenja za zdraviji dom

Održivost u praksi

U ovu godinu ulazimo s odlukom o korištenju što više prirodnih materijala i održivijih proizvoda u uređenju doma. Evo što smo pronašli u JYSKu.

Još jedna godina je iza nas, a ulazak u novu godinu je pravo vrijeme za nove odluke. One mogu biti na osobnoj razini, ali i mogu uključivati neke ciljeve za opću dobrobit. Na sreću, područje ekologije upravo je idealno za promjene nabolje jer ako mislimo na okoliš, ujedno se razvijamo i na osobnoj razini, a svaka pozitivna eco friendly odluka poboljšava i kvalitetu našeg života, ali utječe dobro i na naše zdravlje.

Jer, ako u svome domu koristimo prirodne materijale, obogatimo ga biljkama, koje pročišćuju zrak, odgovorno se brinemo o otpadu i racionalno postupamo s energijom, bez sumnje, učinit ćemo dobro za svoje tijelo i svoj duh, a Zemlja će nam biti zahvalna.

Stoga, zavirili smo u JYSK, koji je poznat po svome održivijem pristupu uređenju doma, i pronašli smo ondje proizvode koji vam mogu pomoći u tome da svoje novogodišnje eco friendly odluke i ostvarite.

Mekane i prirodne tkanine koje doprinose našem zdravlju, ali i zdravlju okoliša

Svaka osoba koja brine o svome zdravlju zna da je izbor tkanina, koje dolaze u doticaj s našom kožom, vrlo važan i da upravo prirodni materijali omogućuju koži da diše, bolje apsorbiraju vlagu, reguliraju toplinu, pa čak i imaju antibakterijska svojstva. Najpoznatiji prirodni materijal, sa svim ovim svojstvima, jest pamuk, a kupaonski ogrtač, koji smo pronašli u JYSKu, upravo može biti vaš prvi korak prema ostvarenju novogodišnjih eco friendly odluka.

Namještaj i dekoracije od prirodnih i recikliranih materijala

Plastika je jedan od najvećih zagađivača okoliša, a odluka o njezinoj smanjenoj ili nikakvoj upotrebi, novogodišnja je odluka koja čini razliku na globalnoj razini. Recikliranjem se smanjuje negativni utjecaj na okoliš, a predmeti od reciklirane plastike itekako doprinose tome pozitivnom cilju.

Birajte zeleno – detalji za dekoraciju ili namještaj od reciklirane plastike, ali i drva, ili pak predmeti za praktičnu upotrebu od stakla, kao što su šalice ili posuđe, učinit će vaš dom održivijim.

JYSK

S druge strane, možete odabrati i prirodni materijal, koji ne crpi održive resurse, a na našoj listi omiljenih je morska trava. Kako u domu nikad previše mjesta za odlaganje, košara od morske trave dobar je pokazatelj promjene prema održivijim rješenjima.

JYSK

Zazelenite dom biljkama

Na putu do održivosti u domu definitivno je i težnja da vam zrak koji udišete bude što kvalitetniji. Priroda ima jednostavno rješenje – biljke u životnom prostoru i u teglicama od prirodnih materijala. Ovi zeleni prijatelji uljepšavaju vaš dom,  čine ga ugodnijim, ali prije svega prirodni su pročišćivači zraka. Ne samo što reguliraju vlažnost u stanu, već ga čiste od raznih bakterija, toksina i CO2. Čak i oni koji ne znaju puno o biljnome svijetu, mogu za sebe odabrati biljke koje se lako njeguju i ne zahtjevaju previše zalijevanja niti dohranjivanja.

Racionalna potrošnja energije

Jedna stavka u eco friendly pristupu životu, zasigurno je razmišljanje o potrošnji energije. Možda nećete imati sredstava za ugradnju solarnih panela i možda je to preambiciozna novogodišnja odluka za vas, ali sigurno možete odabrati potrošače energije kojima ćete smanjiti potrošnju. Ovakav pristup ima pozitivan utjecaj na okoliš, ali i na vaš džep.

JYSK

Pametna rasvjeta, kao što su svjetiljke i lampe s LED žaruljama, ili pak ambijentalna rasvjeta poput pametne baterijske lampe s tajmerom, omogućit će vam da pažljivo raspolažete energetskim resursima i učiniti vaš dom toplijim i ugodnijim mjestom za život.

Kutak za “borbu” protiv plastike

Znate li koliko poštedite planet svaki put kada u trgovinu ponesete platnenu torbu i izbjegnete kupiti onu potrošnu vrećicu? No svi znamo da često izađemo iz stana i zaboravimo je ponijeti. Da biste si olakšali sprovođenje novogodišnje odluke “reduciranje plastike”, uredite svoj kutak u hodniku ili kuhinji koji će vas podsjetiti da uvijek na izlasku iz stana ponesete platnenu torbu.

JYSK

Neka to bude vaš eco kutak, a osim što na vidljivome mjestu možete postaviti platnene torbe, ovo mjesto dodatno nadahnite održivosšću i opremite praktičnim detaljima koji će vam biti podsjetnik na vaše odluke.

Kuhinja je mjesto održivosti

Mjesto u stanu gdje najlakše možete primjenjivati održivija rješenja je upravo vaša kuhinja. Od zero waste pristupa prehrani, razvrstavanja otpada pa do čišćenja. Što manje bacajte hranu, višak pohranite u staklene spremnike i pronađite recepte kako ih iskoristiti, što će se pozitivno odraziti na vaš budžet, a stvarat ćete manje smeća.

Uspješno razvrstavanje otpada prije svega ovisi o kvalitetnoj organizaciji prostora i spremnika za razvrstavanje.

JYSK

Iako se mnogima čini kako su papirnati ubrusi najbolje rješenje za održavanje higijene u kuhinji, bez obzira na to što nastaju recikliranjem, troše se u velikim količinama i na godišnjoj su razini veliki udarac na kućni budžet. Osim toga, i za proizvodnju papirnatih ubrusa, čija potrošnja raste, troši se energija, voda i ostali materijali potrebni za proizvodnju – znači, daleko su od eco friendly pristupa.

No održivije rješenje su pamučne kuhinjske krpe. Kupite ih samo jednom, pravilno ih odražavajte i trajat će vam godinama. I još su načinjene od prirodnog materijala.

Čišćenje kuhinjskih površina, ali i čitavog doma prirodnim sredstvima može ući također u one novogodišnje odluke kojih ćete se s veseljem pridržavati. Jer, svoje ćete tijelo, prostor i okoliš osloboditi štetnih toksičnih spojeva koji su često glavni sastojci u konvencionalnim sredstvima za čišćenje. Da biste mogli pripremiti vlastito prirodno sredstvo, važno je opskrbiti se bocama s raspršivačem, u koje možete staviti razne DIY kombinacije.

Uđite u novu godinu s održivijim novogodišnjim odlukama, a da bi se one i uspješno sprovele, u JYSKu pronađite svoje eco friendly pomoćnike.

PHOTOS BY: Jysk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.