ekosustavi ocean naslovna

Novi vrste u Tihom oceanu: Pogledajte kako izgledaju stvorenja koja znanost još nije detektirala

GREEN_300_listici_sredina

Tajne oceana

Nedavno su znanstvenici, tijekom ekspedicije koju je organizirao Instituta Schmidt Ocean, u Tihom oceanu nedaleko od Čilea pronašli nikad viđene ekosustave.

Više od 100 novih vrsta otkriveno je na podvodnim grebenima nedaleko od obale Čilea. Tijekom ekspedicije, koju je organizirao Institut Schmidt Ocean, pronađene su nove vrste  koralja, morskih spužvi, ježeva, amfipoda, jastoga, kao i neobične ribe i lignje. Ova čudesna bioraznolikost smjestila se na podvodnim grebenima Nazca i Salas y Gómez, koji se nalaze između Čilea i Uskršnjeg otoka.

Vrste su otkrivene na dubini do 4500 metara, robotom za ronjenje na velikim dubinama. Budući da su ove podvodne planine ostaci ugašenih vulkana, pružaju idelane uvjete za opstanak vrsta jer su bogate hranjivim tvarima u obliku planktona, raznih trava i algi.

Znastvenici su otkrili da je svaki podvodni greben koji su proučavali domaćin različitom ekosustavu, a nadaju se kako će njihovo otkriće potaknuti na razmišljanje o zaštiti morskog okoliša na Tihom oceanu.

Da bi potvrdili vrste koje dosad nisu identificirane, članovi tima pažljivo analiziraju fiziologiju i genetiku primjeraka. Potpuna identifikacija vrsta može potrajati i nekoliko godina, pogotovo ako je riječ o iznimno velikom broju uzoraka, kao što je slučaj s ovim područjem nedaleko od Čilea.

Krajem veljače počinje i druga ekspedicija duž grebena Salas y Gómez, a koja će se moći pratiti uživo na  YouTube kanalu Instituta Schmidt Ocean.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.