eva-hartnagel-e-TFz3HkYgY-unsplash (1)

Nova španjolska mjera: Duhanske kompanije dužne su plaćati čišćenje odbačenih opušaka

GREEN_300_listici_sredina

Stupa na snagu već ovog tjedna

Prvim danima siječnja u Španjolskoj duhanske tvrtke moraju početi plaćati čišćenje ulica od odbačenih opušaka. Još nije službeno poznato koliko će kompanije morati izdvajati godišnje za čišćenje ulica, no postavlja se pitanje hoće li to dovesti do novog poskupljenja cigareta pa će na kraju španjolski građani ovo čišćenje najviše osjetiti "na svom džepu".

Nakon što su španjolske vlasti prije nekog vremena na 525 svojih plaža zabranile pušenje i uvele drakonske kazne za sve one koji puše i ostavljaju opuške na plažama, tamošnji novi zakon oko duhanskih proizvoda ponovno oduševljava.

Naime, novi španjolski propisi o zaštiti okoliša nalažu da će duhanske kompanije morati platiti račune za uklanjanje odbačenih cigareta, odnosno opušaka bačenih po ulicama. Ova mjera stupa na snagu od petka 6. siječnja, a duhanske tvrtke dužne su i upozoravati pušače da se odgovorno odnose prema opušcima kojih se milijuni odbace na ulice, ali i plaže.

Tamošnje vlasti još se nisu izjasnile kako će se čišćenje provesti i koliko će to koštati duhanske kompanije, no katalonska studija Zero waste Society Rezero procijenila je troškove između 12 i 21 eura po građaninu godišnje što je ukupno do 1 milijarde eura.

Proizvođači cigareta vjerojatno će troškove prenijeti na potrošače povećanjem cijena proizvoda, što bi također moglo poslužiti kao još jedan poticaj za prestanak.

S milijardama opušaka cigareta koje se svake godine odbace na ulice, oni su jedna od najčešćih vrsta smeća. Potrebno im je oko 10 godina da se razgrade i pritom oslobode otrovne tvari poput olova i arsena. Prema neprofitnoj organizaciji Ocean Conservancy, opušci su također najčešća vrsta onečišćenja mora, iznad plastičnih boca i vrećica.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.