benjamin-jopen-pb3f7cj2fPU-unsplash

Alternative od otpada: Od opušaka se mogu proizvoditi ekološke cigle

GREEN_300_listici_sredina

Znanstvenici otkrili način i isprobali ga

Kako bi spriječili što više otpada proizvedenog od opušaka, znanstvenici iz Australije pronašli su način kako od opušaka proizvoditi ciglu. Uz to što smanjuje otpad, takva cigla ima niz beneficija.

Godišnje se u svijetu proizvede više od 6 bilijuna cigareta, što rezultira izbacivanjem 1,2 milijuna tona otrovnog otpada u okoliš. Veći dio cigarete se razgradi, no filter cigarete se razgrađuje desetljećima i ujedno je toksičan za okoliš. Kako bi se suzbilo što više opušaka, inovatori i znanstvenici pokušavaju pronaći alternative kako i na koji način iskoristiti otpad od cigareta i od njega proizvesti neki novi sadržaj. Tako su promjerice, znanstvenici sa sveučilišta RMIT u Melbourneu napravili cijelu studiju oko toga kako se opušci mogu iskoristiti u proizvodnji opekeIstraživači sa Sveučilišta RMIT ranije su pokazali da su opeke od opečene gline s 1 posto recikliranog udjela opušaka jake kao i normalne opeke i da za proizvodnju koriste manje energije. Njihova je analiza pokazala da bi samo 2,5 posto svjetske godišnje proizvodnje opeke uključivalo 1 posto opušaka, a to bi nadoknadilo ukupnu proizvodnju cigareta svake godine. Istraživački tim sada je razvio detaljan plan za povezivanje industrije proizvodnje cigle i gospodarenja otpadom, kako bi se masovno primijenilo recikliranje opušaka u cigle.

Vodeći istraživač izvanredni profesor Abbas Mohajerani rekao je da su opušci zasićeni otrovnim kemikalijama, uključujući njih preko 60 vrsta za koje je poznato da izazivaju rak. “Ubacivanje opušaka u proizvodnju cigle pouzdan je i praktičan način rješavanja ovog strašnog ekološkog problema, dok se istovremeno smanjuju troškovi proizvodnje cigle”, rekao je Mohajerani. “Moramo učiniti mnogo više kako bismo spriječili da opušci zagađuju naše ulice, rijeke i oceane, i spriječili njihovo izlučivanje štetnih toksina u naš okoliš. Naš krajnji cilj je svijet bez zagađenja od opušaka”, dodao je Mohajerani.  Već je napravljeno nekoliko primjeraka cigli od opušaka, a proizvode se jednako kao i tradicionalne, uz dodatni sastojak – dogorijele cigarete. Prednosti ovog materijala su brojne, među kojima je i činjenica da smanjuju otpad nepogodan za reciklažu, teški metali i drugi zagađivači iz opušaka su imobilizirani u opeci, što sprječava otjecanje u okoliš, te cigle nisu kontaminirajuće, manje su mase, imaju bolja termoizolacijska svojstva te bi time mogle smanjiti troškove grijanja i hlađenja stambenog prostora, a smanjen je i utrošak energije pri proizvodnji, zadržavajući pritom svojstva vrlo slična onima klasične opeke.

 

PHOTOS BY: Unsplash, rmit.adu.au / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.