daniele-colucci-ONQZD8T4ROo-unsplash

Odzvonilo pušenju na plažama: Omiljeni europski grad prvim danom srpnja novčano kažnjava pušače

GREEN_300_listici_sredina

Zaštita plaže od otpada

Da su zabrane pušenja na javnim mjestima sve češće, tome svjedoči i novi zakon u Barceloni kojim je prvim danom srpnja zabranjeno konzumiranje cigareta na svim njihovim plažama.

Prvog dana srpnja službeno je stupila na snagu uredba o zabrani pušenja cigareta na plažama Barcelone. To će se primjenjivati ​​tijekom cijele godine, a ne samo tijekom turističke sezone, s ciljem stvaranja zdravih, čistih i privlačnijih javnih prostora na obalnom dijelu katalonske prijestolnice. Prekršaji zabrane pušenja bit će sankcionirani s do 30 eura. Ovo čini Barcelonu prvim španjolskim gradom koji je primijenio takav potez na sve plaže. ž

Europska direktiva iz 2019. godine ukazala je na problem opušaka i njihovu sporu razgradnju te da su oni drugi najčešći plastični zagađivač na plažama. Poslužio je kao osnova za španjolski zakon, koji je lokalnim vlastima prenio ovlasti za izricanje zabrana i kazni. Plaže Barcelone imaju ukupnu dužinu od oko 5 kilometara i površinu od 240.000 četvornih metara. U toplim mjesecima godine posjeti ih gotovo 4 milijuna ljudi, od čega su obitelji s djecom gotovo 10%. U tom su smislu gradske vlasti prošle godine provele pilot test kako bi proučile učinkovitost potencijalne zabrane i način na koji bi ona bila prihvaćena među općom populacijom. Rezultati pilot testa pokazali su značajno smanjenje postotka pušača na plažama i broja opušaka ostavljenih na pijesku. Inicijativa je dobila zadovoljavajuću ocjenu, više od 8 bodova od 10, od korisnika plaža. No, osim grada Barcelone još na nekim mjestima u Španjolskoj stoji zabrana pušenja na plaži. Primjerice, ljudi uhvaćeni u paljenju cigarete na tri plaže na otoku Mallorci morat će izdvojiti i do gotovo 2000 eura. Riječ je o plažama Santa Ponsa, La Romana i Carregador. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.