Nova serija potiče nas da se odjećom ne razbacujemo, već da je prigrlimo kao dio sebe

GREEN_300_listici_sredina

"Worn stories" otkriva intimne priče o komadima odjeće

Svi s vremena na vrijeme napravimo “čistku” ormara i pritom odjeću svrstavamo u dvije kategorije – onu koju ćemo zadržati i onu koju nećemo. Nova Netflixova serija fokusira se na ovu prvu kategoriju I istražuje zašto se nekih predmeta ne možemo i ne trebamo odreći...

Da upravo život piše najljepše romane nije neka nova uzrečica, mnogi će reći i klišej, no barem ste jednom tijekom svog života svjedočili nekoj priči koju da niste proživjeli na vlastitoj koži, ne biste vjerovali da se uopće i dogodila. Pripisali biste ju nekom lošem scenariju za film ili upravo romanu slatkorječivog naslova. No, sad kad ste se prisjetili neke od tih situacija, sigurno znate i što ste tad bili odjenuli ili ste baš tad nosili neki poseban modni dodatak. Odjeća se vrlo često povezuje s važnim i posebnim trenucima u našim životima.

Nekad ju kupujemo svjesno za taj trenutak, a nekad ona zbog tog trenutka sasvim slučajno postane važna i značajna. Zasigurno se većina nas sjeća kako smo bili odjeveni kad smo se prvi put poljubili, u čemu smo maturirali, diplomirali ili pak izašli iz rodilišta s prvim djetetom. Primjerice, sportaši neke svoje dijelove odjeće ne skidaju sve dok natjecanje ne prođe, a koliko ste puta samo otišli na ispit, razgovor za posao ili zdravstveni pregled u svojoj “sretnoj majici”?

Da, htjeli mi to ili ne, u našu je odjeću upisano mnogo toga i često nismo ni svjesni činjenice da većina odjevnih komada u našim ormarima priča neku svoju priču koju nikada neće i ne može zamijeniti ona nova odjeća koja se iz sezonu u sezonu nepotrebno nagomilava u našim ormarima. Upravo o odjeći sa sentimentalnom vrijednosti progovara nova Netflixova dokumentarna serija “Worn stories” koja premijerno izlazi na hrvatskom Netflixu prvog dana travnja. Riječ je o seriji napravljenoj u osam epizoda, a koja je nastala na temelju istoimene knjige, bestsellera autorice Emily Spivack.

U seriji stvarni ljudi pričaju o svojoj povezanosti s nekim komadom odjeće. Bilo da se radi o uniformi, pidžami, haljini ili cipelama svaki od tih predmeta ima svoj vlastiti život neodvojiv od vlasnika. U ovoj doku seriji nećete pronaći izjave modnih dizajnera, modnih urednika, stilista ili pak vlasnika trgovina, već ljude iz susjedstva koji će u ime svojih odjevnih predmeta ispričati njihovu priču, priču u kojoj su i oni dio nje. Odjeća je dio identiteta pojedinaca, bez obzira na marku ili ekonomsku vrijednost, i ne smije se uzimati kao statusni simbol.

Serija “Worn stories” daleko je od svijeta “brze mode” koja nas danas vreba iza svakog ugla, potiče nas da bezglavo kupujemo odjevne predmete kojih već dovoljno imamo u svojoj garderobi. Na taj način pristajemo na raznovrsne “nepotrepštine” ne obazirući se ni na podrijetlo materijala, kao i na njihov sastav koji je vrlo često poguban za okoliš. U trenucima kada je tekstilna industrija na samom vrhu zagađivača okoliša, pojam “must have” gubi svoj značaj. Prema podatcima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj, prije otprilike tri godine procijenjena proizvedena količina otpadnog tekstila i otpadne obuće u komunalnom otpadu iznosila je 51.631 tona odnosno 12 kg po stanovniku, što svakako nije zanemariv broj, a trendovi iz sezone u sezonu potiču nas na nove komade odjeće koja će jednog dana postati upravo dio ove statistike. Upravo nas ova nova serija možda potakne na drugačije razmišljanje, možda nas podsjeti da na dnu ormara čuvamo davno zaboravljenu jaknu svoje bake u koju su upisane mnoge životne priče, a na nama je da taj roman ponovno oživimo, stavimo na sebe i prošećemo ga svijetom.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest, Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.