Nova GREENspiracija: Reciklaža nije gnjavaža, odvajaj otpad!

S reciklažom krenimo od sebe

Kao što smo obećali prošli tjedan, donosimo vam novu GREENspiraciju! Ovaj put fokus stavljamo na recikliranje kao važan način uštede i čuvanja prirodnih resursa i smanjenja količine otpada koji se vraća u prirodu.

Razvojem gospodarstva, pojavom novih proizvoda i porastom životnog standarda došli smo do prekomjerne potrošnje koja dovodi i do sve veće količine otpada. Ovisni smo o materijalnim stvarima koje često nakon što posluže svrsi, završavaju u otpadu. Nažalost, velika većina tih odbačenih predmeta nepravilno se razvrstava, završava u prirodi i ugrožava okoliš. Iako je recikliranje tema o kojoj se jako puno priča i na koju se stavlja velika važnost, ljudi recikliranje često ne shvaćaju dovoljno ozbiljno ili smatraju da nije njihov problem i da će ga riješiti netko drugi. Ono što još češće zaboravljaju je da recikliranje kreće od kućnog praga.

Zakon o održivom gospodarenju otpadom kaže da je recikliranje svaki postupak oporabe, uključujući ponovnu preradu organskog materijala, kojim se otpadni materijali prerađuju u proizvode, materijale ili tvari za izvornu ili drugu svrhu osim uporabe otpada u energetske svrhe, odnosno prerade u materijal koji se koristi kao gorivo ili materijal za zatrpavanje. Drugim riječima, recikliranje podrazumijeva pretvaranje odbačenih predmeta u nove materijale za izradu istih ili sličnih proizvoda.

Ponovimo gradivo na koje sve načine recikliranje čini dobro za naš planet…

Recikliranje štedi ograničene prirodne resurse

Kad recikliramo, korišteni materijali pretvaraju se u nove proizvode, smanjujući potrebu za trošenjem prirodnih resursa. Ako se korišteni materijali ne recikliraju, novi se proizvodi dobivaju ekstrakcijom svježe sirovine iz Zemlje, rudarstvom i šumarstvom. Recikliranje pomaže u očuvanju važnih sirovina i štiti prirodna staništa.

Recikliranje štedi energiju

Korištenje recikliranih materijala u proizvodnom procesu troši znatno manje energije od one potrebne za proizvodnju novih proizvoda od sirovina – čak i kada se uspoređuju svi povezani troškovi, uključujući transport. Uz to, dodatne su uštede energije jer je potrebno više energije za izdvajanje, pročišćavanje, transport i prerađivanje sirovine prije nego što postane prikladna za industrijsku upotrebu nego pružanje već gotovih materijala.

Recikliranje pomaže u zaštiti okoliša

Recikliranjem se smanjuje potreba za prikupljanje i preradu sirovina,  a samim time smanjuje se onečišćenje zraka i vode. Kako recikliranje štedi energiju, također smanjuje emisiju stakleničkih plinova, što pomaže u suočavanju s klimatskim promjenama.

Recikliranjem se smanjuje količina otpada na odlagalištima

Kada recikliramo, materijali koji se mogu reciklirati prerađuju se u nove proizvode, a kao rezultat toga smanjuje se količina smeća poslanog na odlagališta. Ako na odlagalištima ima manje otpada, manje je i onog otpada koji potencijalno oslobađa metan. Smanjenje ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova koji se emitiraju u atmosferu od vitalne je važnosti za zaustavljanje klimatskih promjena.

Naravno, nije dovoljno o recikliranju samo čitati ili razmišljati već i djelovati. Želimo vas kroz našu novu kampanju “Reciklaža nije gnjavaža, odvajaj otpad” potaknuti da dva puta razmislite prije nego što uopće kupite neki proizvod, obratite pažnju na materijal od kojeg je izrađen taj proizvod i njegova ambalaža, naučite kako točno razvrstavati otpad bez ikakvih nedoumica i pokazati vam kroz primjere iz zemlje i svijeta kako ova praksa stvarno nije uzaludna.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.