vadim-sadovski-jdcq0r3WxQo-unsplash (1)

Njemačka solarna energija ovoga ljeta bilježi nove rekorde

GREEN_300_listici_sredina

Cilj je pristupačna i pouzdana opskrba električnom energijom

U svibnju je njemačka solarna proizvodnja dosegla novi maksimum od 7,7 teravat-sati. Taj je rekord oboren u lipnju, kada je solarna energija proizvela 8 teravat-sati energije, i ponovno u srpnju, kada je dostigla 8,2 teravat-sata i opskrbila petinu njemačke električne energije. Srpanjski rekord je primjetan jer solarna proizvodnja obično doseže vrhunac u lipnju, kada su dani najduži.

U prvoj polovici 2022. Njemačka je instalirala 3,8 gigavata solarne energije, u odnosu na 2,75 gigavata instaliranih u prvoj polovici 2021. Zemlja je otprilike na korak da dostigne rekordni rast zabilježen između 2010. i 2012. Sada vlada želi dodatno ubrzati izgradnju obnovljivih izvora energije kako bi obuzdala njemačku ovisnost o ruskom prirodnom plinu. Prošlog mjeseca Njemačka je postavila cilj da do 2030. crpi 80 posto svoje energije iz obnovljivih izvora energije, u odnosu na prethodni cilj od 65%. Plan poziva na utrostručenje solarne energije do 2030. i uključuje mjere koje će pojednostaviti odobravanje projekata obnovljivih izvora energije i povećati poticaje za krovne instalacije i male solarne nizove.

Međutim, brza izgradnja solarne energije predstavlja izazov za mrežu, budući da za posebno sunčanih dana velika količina solarne energije može preopteretiti dalekovode. Bilo je 257 dana prošle godine kada je njemački operater mreže N-Ergie ograničio količinu električne energije iz solarnih panela. Vjerojatnost je da će se “uska grla” u mreži zapravo povećati u nadolazećim godinama kako solarna energija raste. Brza izgradnja obnovljivih izvora energije svakako je potrebna kako bi se osigurala pristupačna i pouzdana opskrba električnom energijom. Energetska politika nije samo pitanje cijene. Energetska politika također je sigurnosna politika.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.