charles-deluvio-PvAAYZx-yf8-unsplash

Nikada ne bismo pomislili da kokice mogu imati ovakvu svrhu…

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Održivo otkriće

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Göttingenu je nedavno najavila kako su razvili metodu pretvaranja kokica u ekološki prihvatljivu građevinsku izolaciju i time stvorili mogućnost upotrebe materijala koji je održiviji i koji bi mogao smanjiti troškove grijanja.

Dobra vanjska izolacija je bitna jer smanjuje troškove grijanja, što znači nižu emisiju CO₂. Do sada su tržištem vladali konvencionalni izolacijski materijali od plastike ili mineralnih vlakana s oko 90% tržišnog udjela. Zadnjih par godina se raspravlja o tome kako zamijeniti plastičnu vanjsku izolaciju s održivim materijalima. To bi značilo da materijal treba biti ekološki prihvatljiv i izrađen od obnovljivih sirovina, mora imati dobru toplinsku izolaciju i protupožarnu zaštitu i mora biti lak za recikliranje na kraju svog vijeka trajanja. 

Konvencionalni izolacijski materijali izrađeni od polistirena, osim što znatno štete okolišu i morskom životu, štete i ljudskom životu. Studije su pronašle povezanost između polistirena i raka, oštećenja pamćenja i učinaka na živčani sustav. Naprotiv tome, granulirane kokice su slične polistirenu i jednako lagane, ali prirodne i bez negativnog utjecaja na okoliš i ljude. 

Istraživačka skupina na Sveučilištu u Göttingenu već dugo istražuje proizvodne procese za proizvode od kokica koji su održivi i učinkoviti. Na temelju svog dugogodišnjeg iskustva u području obnovljivih sirovina, ova grupa znanstvenika je uspjela razviti proces kojim se mogu proizvoditi izolacijske ploče od granuliranih kokica koje imaju izvrsna svojstva toplinske izolacije i dobru zaštitu od požara.

Velika prednost ovog granuliranog materijala je u tome što je na biljnoj bazi, ekološki prihvatljiv i održiva alternativa proizvodima dobivenim od nafte koja se trenutno koristi u industriji.

“Ovaj novi proces, koji se temelji na onom u industriji plastike, omogućuje isplativu proizvodnju izolacijskih ploča u industrijskoj mjeri”, objašnjava voditelj istraživačke skupine, profesor Alireza Kharazipour, u sveučilišnom priopćenju. “Posebno u području izolacije u građevinarstvu, to osigurava da prirodni izolacijski materijali više nisu samo nišni proizvodi.”

Osim toga, njihove ploče od kokica su i vodootporne što vjerojatno proširuje njihovu korisnost i rok trajanja kao građevinskog materijala. Ovaj istraživački tim, na čelu s profesorom Alirezom Kharazipourom, već godinama radi na tome. Profesor Kharazipour ima patente vezane za kokice još od 2007. godine, a sada je napokon uspio razviti proces kojim se mogu proizvoditi izolacijske ploče od kokica.

Ovu ploču sada proizvodi Karl Bachl GmbH & Co, veliki proizvođač betona i plastične pjene za izolaciju. Michael Küblbeck, direktor grupe, kaže: “Za nas je ovo još jedna važna prekretnica u našem strateškom razvoju prema tome da postanemo integrirani dobavljač izolacije od više materijala. Izolacija od kokica savršeno nadopunjuje naš asortiman kvalitete i znači da možemo još preciznije odgovoriti na različite zahtjeve tržišta i naših kupaca.” 

Svakog dana zagađujemo našu zemlju eksponencijalno rastućom količinom plastičnog otpada, koji zagađuje naš ekološki sustav tisućama godina, a ove ploče od kokica su izvrsna i održiva alternativa stiroporu na bazi nafte. 

PHOTOS BY: Karl Bachl GmbH & Co. KG, University of Göttingen/Kharazipour, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.