158931522_298000285075752_4992854026525043952_n

Novost u građevini: Vuna od industrijske konoplje uskoro bi mogla zamijeniti staklenu vunu

GREEN_300_listici_sredina

Više je razloga za odabir ove zaštitne vune

Izolacijsku staklenu vunu napravljenu od vlakana plastike, uskoro bi u potpunosti mogla zamijeniti vuna od industrijske konoplje. Ona ne samo da regulira toplinu kuće, već i suzbija vlagu, ali i upija štetne čestice ugljičnog dioksida. Jednostavna je za proizvodnju i pravo je osvježenje u građevinskom svijetu koji se sve više okreće ka zelenoj gradnji.

U posljednje vrijeme na tržištu se pojavio novi građevinski materijal za kojim je u svijetu sve veće zanimanje. Naime, tzv. staklenu vunu koja se koristi tijekom gradnje kuća u svrhu izolacije i zaštite uskoro bi mogla zamijeniti vuna od industrijske konoplje. Ova biljka koja je do sada pokazala mnoge blagodati, sada je postala i dio u izgradnji kuća, zgrada i drugih građevina. Vuna od industrijske konoplje u građevini služi kao odlična izolacija, ali i kontrolira razinu CO2 u kućama.

Ova vuna napravljena je od 92 posto vlakana industrijske konoplje i u potpunosti je biorazgradiva. Osim što u potpunosti zamjenjuje vunu koja je napravljena od plastike, čini i puno više od toga. Njezina vlakna i površina ponašaju se kao spužva u emisiji CO2 što kuću čini sigurnijom i može upiti znatno više štetnih emisija ugljičnog dioksida nego što to čini primjerice određena kvadratura drveća na nekom području. Ono što je još pozitivno kod ovog poprilično novog materijala u građevini je i činjenica da zaštitna vuna od industrijske konoplje dobro regulira vlagu, odnosno njezina vlakna pogodna su za suzbijanje i probijanje vlage unutar zidova kuće.

Materijal za kojim su sve više počeli tragati arhitekti i građevinski inženjeri ne šteti okolišu i sav višak koji se ne potroši u gradnji ili ako pak postoji potreba da se kuće iz nekog razloga sruše, vuna od industrijske konoplje vrlo lako može biti kompostirana. Dapače, njezine su čestice vrlo pogodne za tlo. Njezino samo uzgajanje tvrde stručnjaci vrlo je jednostavno i ne iziskuje mnogo. Biljka raste na malom području uz minimalnu potrebu za vodom, bez upotrebe pesticida, a sve ono što tijekom rasta ispušta u zemlju vrlo je hranjivo i pogodno za kvalitetu tla.

Ovaj održivi i ekološki vrlo odgovoran materijal novi je i veliki korak u zelenoj gradnji koja sve više dobiva prostor diljem svijeta. Jedna od prvih tvrtki u svijetu koja proizvodi vunu od industrijske konoplje je mala američka tvrtka Hempitecture koja je osnovana s idejom da potaknu da zdravi, održivi materijali kako kažu, mogu pomoći u izgradnji boljeg svijeta.

“Ovi materijali mogu pomoći u izgradnji boljeg svijeta doprinoseći našem zdravlju, štedeći energiju i čuvajući ugljični dioksid. Svoju misiju postižemo fokusirajući se na prirodne građevinske materijale na biološkoj osnovi koji su dizajnirani da zamjenjuju konvencionalne, otrovne materijale”, tvrde iz Hempitecturea.
Osim što proizvode ovaj održivi materijal, zaposlenici tvrtke šire svoju zelenu misiju na širu publiku dijeleći savjete o zelenoj gradnji i svim potencijalnim alternativama koja će svijet učiniti zdravijim i boljim mjestom.

PHOTOS BY: Instagram @hempitecture / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.