mjehurići naslovna

Nije riječ o crtiću, astronomi otkrili galaksiju od mjehurića

GREEN_300_listici_sredina

Nove spoznaje o svemiru

Svemirski mjehurići nalaze se otprilike 820 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i šire se impresivnih milijardu svjetlosnih godina kroz svemir. Smješteni su unutar mreže galaksija, a dobili su ime 'Ho'oleilana'.

Najnovije otkriće astronoma sa Sveučilišta u Queenslandu doista zvuči kao da vam netko priča o nekoj dalekoj galaksiji iz nekog crtanog filma jer ona je ispunjena mjehurićima za koje znanstvenici pretpostavljaju da su fosilizirani ostatak Velikog praska.

Dok su zvučni valovi pulsirali kroz plazmu, stvarali su mjehuriće. Tijekom hlađenja svemira došlo je do njihova formiranja, a kako se svemir počeo širiti, tako su se i oni povećavali, poput ostalih fosiliziranih ostataka preostalih nakon Velikog praska.

No možda je ovo samo prva, nama tako “čudna” galaksija. Naime, u srpnju je lansiran europski svemirski teleskop Euclid, koji daje vrlo dubok i širok uvid u svemirska prostranstva. U južnojj Africi i Australiji postavljaju se golemi radioteleskopi nazvani Square Kilometer Array i oni bi nam također mogli omogućiti posve drukčiji pogled u svemir i donijeti nove spoznaje o  njemu. Tko zna, možda je ipak sve kao u crtiću?

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.