Gljive

Nije meso, a bogat je izvor vitamina D: Namirnica koja je kraljica veganske kuhinje

GREEN_300_listici_sredina

Mesnati okus i slična testura

Gljive se ističu kao fantastična opcija umjesto mesa jer vješto upijaju okuse i lako reproduciraju sočnu teksturu i mesnatu aromu bez pretjerane obrade, što ih čini jednostavnom i ukusnom alternativom.

Određene vrste gljiva posebno su dobre za zamjenu mesa u obroku, a često sadrže i bogate hranjive tvari kao što su kalij, vitamin C, željezo, bakar, te su jedan od rijetkih izvora vitamina D među ne-životinjskim namirnicama. Gljive se nalaze među najboljim alternativama mesu zbog svoje sposobnosti apsorpcije okusa i lakoći s kojom mogu replicirati sličnu teksturu i mesnati okus bez toliko obrade u usporedbi s alternativama.

Važna napomena: Nikada ne berite divlje gljive bez stručnog vodstva. Sve dolje navedene gljive mogu se kupiti u trgovinama.

Šampinjoni

Šampinjoni su iznimno svestrana, jestiva gljiva koja se često koristi u kulinarstvu u juhama, umacima ili kao glavno jelo. Niskokalorični su, bogati kalijem, vitaminom C, željezom i bakrom. Njihova niska energetska vrijednost i visok nutritivni profil čine ih atraktivnom opcijom za one koji traže zdravu zamjenu za meso u svojoj prehrani. Veliki šampinjoni su mesnati i upravo se zbog toga često koriste kao zamjena za goveđe pljeskavice u hamburgerima. Mogu se peći, pržiti ili dinstati. Također ih možete napuniti i peći kao punjeni glavni obrok. Manje verzije mogu se koristiti za mini verzije koje se poslužuju kao predjela ili kanapei.

Resasti igličar

Resasti igličar je jestiva i ljekovita gljiva iz porodice igličara. Kod nas je poznatija pod nazivom lavlja griva jer izgledom podsjeća upravo na nju. Njena izrazito sočna i mesnata tekstura čini je odličnom dodatkom jelima, a obiluje nutritivnim vrijednostima, uključujući proteine, vitamine B skupine, vlakna i minerale. Njezina sposobnost da upije okuse i začine čini je prilagodljivom u različitim receptima, od tjestenina do umaka i variva. Odlična je opcija i za roštilj ražnjiće i super paše uz umak od kikirikija.

Shiitake gljive

Shiitake gljiva prirodno je rasprostranjena na području Japana i Kine, a cijenjena je zbog svojih ljekovitih i nutritivnih svojstava. Njihovo meso ima slabo izražen, ali dosta ugodan miris. Okus ove gljive sličan je okusu šampinjona, a termičkom obradom se dobije “dimljeni” i zemljani okus. Bijelo meso shiitake gljiva je tvrdo i žilavo, a stapka je još tvrđa, pa nju prije pripreme treba ukloniti ili ih eventualno duže kuhati. Shiitaki gljive se mogu pirjati i služiti uz razne priloge ili dodavati jelima od tjestenine i raznim juhama. Savršene su za azijske juhe i temeljce, a mogu se dodavati i raznim drugim jelima u kojima se inače koriste šampinjoni. Kod recepata kod kojih je potrebno postići nešto intenzivniji okus preporučuje se koristiti sušenje shiitake gljive.

Bukovača

Bukovača jestiva je i ljekovita gljiva te je vrlo čest sastojak japanske, korejske i kineske kuhinje. Veoma poznat kineski Oyster sauce dolazi upravo od ovih gljiva, te često obogaćuje različite umake, juhe ili grilano povrće. Ove su gljive izuzetno bogate proteinom nalik na onaj životinjskog podrijetla i često se upotrebljavaju u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani kao izvor proteina. U hrvatskoj se kuhinji bukovače obično pripremaju na juhu sa šampinjonima, pohane, ili na tinkturu.

Vrganj

Vrganj je jedna od najpopularnijih jestivih gljiva iz velikog carstva gljiva. Ima veoma karakterističan okus koji bi se mogao opisati kao orašast ili mesnat, kremaste teksture koja podsjeća na kvasac. Za jelo su najbolji mladi, a često se konzumiraju svježi kao dodatak rižotima ili u umaku s vrhnjem za prilog tjestenina. Mogu se konzumirati i pečene, kao prilogu povrću, a zbog velikog udjela bjelančevina su zamjena za meso. Često se dodaju u gulaš ili variva.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.