Nevjerojatne solarne farme koje izgledaju poput umjetničkih djela

GREEN_300_listici_sredina

Zanimljive instalacije

Osim što proizvode ekološki prihvatljivu energiju, elektrane poprimaju sve zanimljivije oblike. Neke su nas zadivile zbog svoje enormne veličine, neke zbog prilagodbe okolišu u kojem se nalaze, a neke zbog svoje kreativnosti. Donosimo vam pregled 10 najzanimljivijih solarnih farmi iz svih krajeva svijeta.

Unatoč svim naporima, još smo daleko od toga da koristimo puni potencijal sunčeve energije. No solarne farme izvrstan su način korištenja ove energije i zaslužne su za neke od najambicioznijih projekata čiste energije. Paneli koji se prostiru na milijunima hektara prirodnog okruženja sadrže arhitektonski i inženjerski potencijal koji je tek u povojima. Pustinje, planine i rijeke sada su resursi da se to postigne, a ne prepreke. Kao rezultat toga, svijet je sada dom zapanjujućim solarnim farmama koje proizvode milijarde tona električne energije svake godine. Evo nekoliko najistaknutijih primjera iz cijelog svijeta…

Farma Germasolar (Sevilla, Španjolska)

Elektrana Germasolar Thermasolar u ruralnoj Sevilli u središtu ima toranj s prijemnikom, a spiralni prstenovi koriste pionirske tehnologije uvezene iz SAD-a. Veličina ove solarne farme kružnog rasporeda odozgo oponaša optičku varku. Ova farma, koju financira Europska komisija, ima izvanrednu sposobnost proizvodnje električne energije tijekom 15 sati bez sunčeve svjetlosti i može automatski prilagoditi svoj kapacitet radi optimalnog utjecaja na okoliš.

Solarni park Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (Dubai, UAE)

Solarna farma u Dubaiju najveća je solarna farma na svijetu, s planiranim proizvodnim kapacitetom od 5.000 MW do kraja desetljeća. Njegova sveobuhvatna struktura također sadrži Centar za istraživanje i razvoj i 3D isprintan laboratorij. Prema procjenama, farma će svake godine smanjiti emisiju ugljika za oko 6.5 milijuna tona.

Crescent Dunes projekt (Nevada, SAD)

Ogormna suma od milijardu dolara uložena je u Crescent Dunes, a upečatljiv dizajn usred pustinje ostvario se kao prva koncentrirana solarna elektrana na svijetu koja energiju sprema kroz rastopljenu sol. Nažalost, farma zbog niza tehničkih poteškoća nije proizvela energiju od 2019. godine, ali Crescent Dunes ostaje netaknuta i postoji nada da će jednog dana pravo ulaganje ponovno ju oživjeti.

Sungrow Huainan solarna farma (Kina)

Ova solarna farma pluta na umjetnom jezeru stvorenom na mjestu nekadašnjeg rudnika ugljena. Iz zraka, more plavih ploča moglo bi se doslovno zamijeniti za pravu vodu. Sastoji se od 166.000 ploča i proizvodi dovoljno energije za napajanje 15.000 domova.

Parc Del Forum (Barcelona, Španjolska)

 

Ova “solarna pergola” pokreće Parc del Forum, jedan od brojnih javnih parkova u Barceloni koji se prostira na 5,7 hektara, a koji je domaćin svjetski poznatog Primavera Sound festivala. Često privlači pozornost turista svojom povišenom strukturom koja podsjeća na nešto iz sci-fi filmova, a izdaleka izgleda kao da pluta.

Srce Nove Kaledonije (Nova Kaledonija)

Njemačka tvrtka za održivost Conergy najavila je ovu solarnu farmu u obliku srca kako bi potaknula stanovnike otoka da „počnu voljeti solarnu energiju“. Napravljeno je po uzoru na obližnje područje šume mangrova “Coeur de Voh” u obliku srca. Nakon završetka projekta napajat će 750 otočkih domova.

Walt Disney World (Florida, SAD)

Disney je jedna od prvih korporacija koja je primijetila značaj solarne energije. Godine 1982. postavila je solarne obloge na krov odmarališta zgrade Universe of Energy i od tada se nije više osvrtala. Ova solarna farma u obliku Mickeyja Mousea izgrađena je 2016. godine u Disney Worldu na Floridi. Ikonska slika smještena je u blizini tematskog parka EPCOT, a sastojala se od 50.000 ploča. Međutim, energetske potrebe znatno su veće od onih koje je mogla pružiti ova farma pa su nadmašili sami sebe nekoliko godina kasnije projektom koji sadrži nevjerojatnih pola milijuna ploča.

Burning man projekt (Nevada, SAD)

Pionirska serija “solarnih planina” jedan je od 10 projekata na Burning Man ranču koji se prostire na 1.600 hektara usred pustinje Nevade. Nazvan po istoimenom festivalu, ovaj bi sustav godišnje proizvodio oko 300.000 kWh čiste energije, sastojao bi se od četiri jedinice, izrađene od reciklirane građe i presvučene solarnim fotonaponskim pločama. Eko-inovatori se nadaju da će se ovaj projekt realizirati zbog potencijala da postane prava turistička atrakcija.

Les Mees (Francuska)

Donedavno je ova solarna farma bila najveća u Francuskoj. Njezini paneli savršeno se uklapaju u planinski krajolik regije koja doseže preko 2000 metara nadmorske visine. Prostrani fotonaponski park dizajniran je s ciljem da ostavlja što manji otisak na prirodu – njegovi su paneli postavljeni bez betonskih temelja pa hektari travnatih brežuljaka ostaju netaknuti.

Nanping City solarna farma (Fujian, Kina)

Solarna farma Nanping City još je jedan primjer ambiciozne sheme koja poštuje prirodni teren na kojem je sagrađena. Veliki dio kineskog razvoja solarne energije u posljednjih deset godina rezultat je rada ljudi odgovornih za dizajniranje ove zapanjujuće farme.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.